Миков понижи Дъбов и Узунов, но не направи радикални промени в БСП

Евгений Узунов, Димитър Дъбов. Сн. БГНЕС

Въпреки заявките за промени в БСП, в крайна сметка лидерът на социалистите Михаил Миков се раздели само с трима от досегашните членове на Изпълнителното бюро и сведе състава на тясното партийно ръководство от 21 на 18 души. Това стана с решение на Националния съвет на партията, заседавал в петък, по предложение на нейния председател.

 

Двама от тримата са знакови за партията лица - дългогодишните ѝ заместник-председатели Димитър Дъбов и Евгений Узунов, които бяха наречени "фараони" от опозиционера в БСП Кирил Добрев.

 

Ресорът на Дъбов - организационните въпроси, ще бъде поет от досегашния медиен секретар Антон Кутев и от Станислав Владимиров. Двамата стават организационни секретари.

 

Дъбов и Узунов обаче са компенсирани с постовете на заместник-председатели на националния предизборен щаб на БСП. Дъбов, който не присъствал на заседанието, обяснил на председателя Миков, че не желае да участва щаба, стана ясно по неофициална информация.

 

Третият отстранен от тясното партийно ръководство е бившият военен министър и дългогодишен говорител на БСП Ангел Найденов. Мотивът да бъде изваден от Изпълнителното бюро е, че Найденов е заместник-председател на парламентарна група и трябва да се следва разделяне на партийните ангажименти от тези в парламента. Това обаче явно не важи за сегашния говорител на партията Атанас Мерджанов, който е и заместник-председател на парламентарната група.

 

Миков запазва досегашните заместник-председатели на БСП Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев. Предлага и още един заместник - Бойко Великов, който през 2013 г. сам отказа да е в листите на формацията за парламентарните избори.

 

Георги Пирински, който беше заместник-председател на партията е понижен до редови член на Изпълнителното бюро, заради ангажиментите му на евродепутат.

 

Председателят на БСП обяснил пред Националния съвет, че не е избран от него, за да прави радикални промени.

 

Негови съпартийци обаче недоумяват, защо след като така или иначе БСП е с нисък резултат и е дълбока опозиция Миков не се е възползвал от възможността да "изрине от ръководството“, когото трябва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?