Миков: Повечето членове на БСП искат партията да е опозиция

Левицата обаче отново ще се разговаря с ГЕРБ

Михаил Миков, сн. БГНЕС

По-голямата част от партийните членове, видно е и от протичащите в момента заседания на общинските съвети, са за оставане на БСП в опозиция, заяви лидерът на левицата Михаил Миков.

Той каза обаче, че въпреки това ще има нова среща с ГЕРБ.

”Това ще е среща на лидерско равнище. Това не означава по никакъв начин някакви задкулисни договорки, подялба на властта. Оформя се дясно управление на страната. Аз само мога да пожелая успех на ГЕРБ във формирането на едно управление, което да даде така необходимата стабилност”, каза Миков пред БНР.

По думите му  формирането на кабинета е по-малката част от решението на задачата.

” Функционирането, даването на сигнали към обществото, укрепването на доверието в институциите, прокарване на политика, която обществото одобрява и има нужда, са главната задача, която би могла да даде стабилност в тази нестабилна обстановка, обострена от социално-икономическата криза, от дефицита на доверие в институциите, в политическото представителство, в партиите, в политиците. Само с едни действия, които ще бъдат възприети от гражданите като решения в тяхна полза, а не в полза на властта, само това е пътят, който ще бъде дълъг, труден и трънлив”, каза Миков.

По думите му в страната има и хора, които смятат, че ще е проява на национална отговорност участието на партията в управлението.

”Аз смятам, че проява на национална отговорност е включително и участие в опозиция, която да контролира управлението, която гарантира спазването на принципи, контрол върху функционирането на изпълнителната власт. Обективно погледнато, в България няма обективни предпоставки за голяма коалиция. Голяма коалиция се прави, когато резултатите на две партии са далеч над санитарния минимум. Коментираше се и темата за широка коалиция. Тогава обаче политическото размиване е толкова голямо, че рисковете са не за една или друга партия, рисковете са за подкопаване стабилността на политическия живот и на политическото представителство. Тогава прекалено много хора биха останали непредставени, когато гама от партии избяга от своите политически платформи”, каза Миков.

Той съобщи, че на предстоящия в неделя Национален съвет на партията ще бъде анализирано развитието на политическата обстановка и ще бъдат набелязани следващи стъпки към оздравяване и укрепване на партията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?