Миков препотвърди, че БСП няма да влиза в управлението

Снимка: БГНЕС

Пред БСП не стои въпросът дали да участва в настоящото управление на страната, каза във вторник лидерът на формацията Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро. "Решението на БСП да бъде в опозиция е взето от Националния съвет на партията след сериозно проучване на нагласите на основните съвети и не виждам никакви основания за пререшаване на този въпрос", допълни той.

Реакцията му е в отговор изявление на дългогодишния член на партийното ръководство и бивш министър на отбраната Ангел Найденов, който в интервю за вестник "Сега" заяви, че е трябвало БСП да влезе в широка коалиция заедно с ГЕРБ.

Веднага след изборите, на които БСП претърпя тежък разгром, Найденов и други висши социалисти като Георги Гергов и Димитър Дъбов, настояваха партията да подкрепи управлението на ГЕРБ.

Националната отговорност може да се реализира и като опозиция, коментира Миков. Първите седмици на правителството показват една дясна политика, която ще се провежда в България, а България има нужда от друга политика – лява политика, посочи той. И допълни, че голямата бедност, големите регионални, възрастови различия, са достатъчни индикатори, че политиката, която е била провеждана в България, не е спомогнала за преодоляването им.

В новия бюджет за 2015 г. е крайно време да не разглеждаме социалната политика като остатъчна, каза още Миков.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов коментира, че социалистите достатъчно легитимно разположили своите действия и в консултациите и има категорично решение по този въпрос.

Миков съобщи, че през декември и януари в 19 общински структури на БСП с проблеми ще се проведат отчетно-изборни събрания и конференции и по тази причина до пролетта ще има работно заседание на конгреса на БСП с цел оздравяване на партийните организации за предстоящите местни избори.

Лидерът на БСП каза още, че заедно с движението "Модерна България" на Борислав Цеков се подготвя законопроект, даващ възможност за проследяване на разходите на администрацията. Предвижда се на сайта на Министерство на финансите да се публикуват разходите за командировки, за заплати на всички администрации. Такъв закон съществува в САЩ и смятаме, че в условия на криза, една прозрачност е крайно необходима, обясни Миков.

Споделяне

Още от България