Миков ще налага Вигенин за водач на листата в Благоевград

Иска БСП да стане автентичен представител на левите очаквания, отказа да каже на колко депутатски места разчита

Сн. БГНЕС

Новият лидер на БСП Михаил Миков продължава да държи на Кристиан Вигенин като водач на изборната листа на БСП в Благоевград и ще се опита да наложи кандидатурата му въпреки съпротивата на местната партийна организация. Това стана ясно в сряда, когато от БСП внесоха в ЦИК необходимите документи за регистрацията си за участие в изборите на пети октомври.

"Искам БСП заедно с коалиционните партньори да стане автентичен представител и носител на левите очаквания на България – за повече справедливост да работниците по отношение на заплащането; за повече справедливост за малкия и средния бизнес при обществените поръчки; за повече справедливост за пенсионерите, когато се наредят на опашка за лекарства или отидат в болница. Това очакват хората от едно автентично ляво представителство", обяви Миков на излизане от ЦИК, цитиран от БГНЕС.

Той не каза колко точно са подписите в партийната подписка, като посочи, че са достатъчно и предпочита състезанието да се води с бюлетини, а не с подписи.

Обединението на левицата е част от обединението на България , което хората очакват, добави Миков. Според него коалицията "БСП – Лява България" представлява ново равнище на обединение на лявото в България, като в нея влизат нови социалдемократически и комунистически формации.

Коалицията включва 13 партии - БСП, партия "Български социалдемократи", Движение за социален хуманизъм, Европейска сигурност и интеграция, Комунистическа партия на България, Земеделски съюз "Александър Стамболийски", "Нова зора", Политическо движение "Евророма", "Социалдемократи", Партия на българските комунисти, "Екогласност", "Обединена социалдемокрация" и Съюз на комунистите в България.

Листите на коалицията все още не били наредени. БСП обаче, по думите на лидера ѝ, първа е обявила водачите си, докато другите партии ги "държат по чекмеджетата".

По отношение на ситуацията в Благоевград и липсата на единно решение Миков посочи, че на много места няма единно решение и поради тази причина има органи, които вземат решенията с мнозинство.

"Смятам, че Кристиан Вигенин ще бъде един добър водач за Благоевград... Решенията за водачите се взимат от Националния съвет, а не в квази състезания в една или друга област. БСП има органи, които вземат решения по съответния ред. Наистина, в момента има опит за вътрешнопартийни борби, които се отразяват зле на крайния резултат на левица, но смятам, че има разбиране да преодолеем това", обясни той.

По думите му, БСП е национална партия и националните органи имат своите отговорности, а всеки по места, който смята, че има своята малка правда трябва да си спомни за какво е в БСП.

"Няколко пъти призовавам на национални съвети, че не бива вътрешнопартийното състезание да се превръща в другарска битка за разпределяне на места. Не е това смисълът да членуваш в БСП", каза Миков.

Напрежение има навсякъде, но всеки отговорен социалист знае как се преодолява то – с крайно решение, което ще се вземе от Националния съвет, подчерта Михаил Миков и потвърди, че лично той ще настоява Кристиан Вигенин да бъде водач в Благоевград.

Запитан на колко депутати в 43-тото Народно събрание разчита БСП Миков отвърна, че разчита на такъв брой, който ще позволи на партията да представлява лява България и да бъде силен фактор във вземането на решения в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?