След като ГЕРБ поиска със 77 подписа край на "ваканцуването“

Миков ще свика извънредно заседание на парламента заради бюджета в следващите дни

Депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев,  Данаил Кирилов и Димитър Главчев внесоха искането за извънредно заседание на НС.  Сн. БГНЕС

Председателят на парламента Михаил Миков обяви, че ще свика извънредно заседание на парламента, след като в петък сутринта от ГЕРБ внесоха искане подкрепено от 77 депутати за прекъсване на ваканацията заради президентското вето върху актуализацията на бюджета.

Все още обаче не е ясно кога ще се проведе заседанието. Миков вече е поискал от лидерите на парламентарно представените партии "да го уведомят във възможно най-кратки срокове кой от следващите дни би бил най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка за провеждане на заседанието".

"Това ще улесни, както мен в планирането на точната дата, така и всички народни представители, защото ще създаде най-малко неудобства за тях в периода на нормативно регламентираната ваканция", посочва Миков.

Според правилника на НС при събрани 48 подписи председателят на парламента трябва да се свиква извънредно заседание в едноседмичен срок, дори когато НС е във ваканция. Искането, подкрепено със 77 подписи, бе внесено в деловодството на НС от депутатите Димитър Главчев, Данаил Кирилов и Томислав Дончев.

В отговор Миков припомня, че е свикал извънредно заседание на 30 август заради ветото върху ремонта на бюджета и защитава решението си с това, че според него този срок осигурявал "възможност за провеждането на по-пълни, задълбочени и всеобхватни консултации с всички заинтересовани страни и адресати на Закона за държавния бюджет".

Заради това Миков "изказва съжаление, че в този срок няма да могат да бъдат проведени обществените дискусии, за които е апелирал президентът".

Преди два дни, когато държавният глава върна закона, Миков разпореди депутатите да го гледат на 30 август, дни преди края на лятната им ваканция. ГЕРБ обаче настояват извънредното заседание да се проведе още идната седмица, като се позоваха на изказвания на премиера Орешарски и негови министри, че забавянето ще доведе до "неблагоприятни последици за страната".

"Ако до 30 август не се появят депутатите от управляващото мнозинство, правителството или трябва да си подаде оставка, или да спре работа", заяви Димитър Главчев.

От ГЕРБ призоваха председателя на парламента да реагира "адекватно и екзактно според текстовете на Конституцията и Правилника за организацията на дейността на Народното събрание”, въпреки възможния "дискомфорт по повод ваканцуването”.

"Свикването на заседанието ще предизвика известен дискомфорт по повод ваканцуването, но смятам, че си заслужава парламентаристите от управляващото мнозинство да покажат подкрепа за правителството, тъй като и премиерът Орешарски каза, че ще си подаде оставката, когато няма подкрепа на парламента", коментира депутатът Главчев от ГЕРБ.

Според партията обаче очевидно в този период няма такава подкрепа и доказателството било насрочването на дебати на актуализацията чак за края на август.

Преди отговора на Миков Филип Попов от Коалиция за България обясни пред БНР, че не се бърза с актуализацията, "защото изпълнителната власт трябва да проведе срещи със засегнатите страни".

От думите му не стана ясно защо ще се провеждат тези срещи, тъй като те няма да променят позицията на управляващите. Според Попов "тезите на президента са несъстоятелни" и "не може да се променят текстовете" на върнатия бюджет. Не може да има частично вето, това е чисто политическо вето срещу политиката на правителството, коментира още депутатът и допълни, че ако ги е нямало "подводните мини в бюджета на Дянков, нямаше да има такова вето".

Намерението за консултации със синдикати, бизнес организации и НПО бе обявено от министър-председателя Пламен Орешарски в сряда, когато президентът върна ключови текстове от актуализирания бюджет.

"Появиха се притеснения най-вече по отношение на социалните плащания и в такъв случай има един прост ход - незабавно свикване на НС", коментира от своя страна Томислав Дончев.

Той добави, че от това какво ще стане следващата седмица и как ръководството на парламента ще реагира на искането за извънредно заседание, ще зависи следващият ход на ГЕРБ.

"Аз трудно мога да си представя кой има сърце и душа в подобна ситуация наистина да почива", каза още Дончев.

"Ако заседанието се свика на 30 август, това означава, че самото ръководство на НС не си спазва правилника", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България