Миков "успокои" представител на Москва със становището на външната комисия

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с ръководителя на руската Държавна агенция по въпросите на ОНД, за руснаците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество "Россътрудничество" Константин Косачев, който е на посещение в България, съобщиха от пресцентъра на парламента.

 

Михаил Миков е заявил, че България цени изключително отношенията си с Русия, които имат дълбоки исторически корени, а днес почиват на "прагматизъм и равноправие". Един от основните приоритети за нас остава развитието на търговско-икономическите отношения, казал Миков.

 

Председателят на парламента е информирал за приетото от Комисията по външна политика становище, в което се изразява дълбока тревога от задълбочаването на кризата, довело
до нови жертви. Становището бе бойкотирано от ГЕРБ и ДПС и призовава да не се налагат икономически санкции на Русия заради ролята ѝ в Украйна.

 

Михаил Миков е акцентирал върху изразения в становището на външната комисия призив за възобновяване на четиристранния женевски диалог, който спешно да обсъди механизъм за прилагане на мерките, насочени към деескалация на напрежението в Украйна.

Председателят на парламента е изразил загрижеността на българската страна за възможно нарушение на баланса на енергийни източници в региона. В тази връзка той е потвърдил интереса на българската страна за реализиране на проекта "Южен поток", де казва в съобщението.

Константин Косачев е представил позицията на своята страна по кризата и е изразил опасения за негативните последствия от нея в европейски и глобален план.

Споделяне

Още по темата

Още от България