Миков: Времето показа, че беше избрано правилното решение за банките

Миков: Времето показа, че беше избрано правилното решение за банките

Времето показа, че правилно е избран вторият сценарий за банките – да бъдат подкрепени вместо да се обяви банкова ваканция, коментира бившият лидер на БСП и бивш председател на Народното събрание Михаил Миков в събота пред бТВ по повод публикуването на стенограмата от консултациите за банковата криза на 29 юни 2014 г.

От нея стана ясно, че са обсъждани два сценария. Първият – за банкова ваканция (да се ограничи размерът на парите, които може да се теглят в брой) е отхвърлен автоматично, вторият е пълна подкрепа за банките.

”На предшестващата среща в Народната банка банкерите дадоха твърд отпор на сценария с банковата ваканция и всъщност въпросът се реши там, на чисто експертно равнище. Иначе идеята за спиранията преводите към чужбина и спиране на тегленията щеше да доведе до още по-голямо засилване на паниката и щети за бизнеса”, каза още той.

На въпрос защо прехвърчат искри между него и тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, Миков отговори: ”Виждате, че през цялото време разговорът се колебае около няколко предположения, а точните цифри ги няма. Нашата банкова система е в изключително добро състояние – и тогава, и сега, парите, които са по различни депозити, по набирателни сметки са десетки милиарди и исках с това да обоснова, че паниката и сигналите, които идват от страна на БНБ, и исканията за извънредни мерки от типа на банкова ваканция не са необходими“.

Запитан дали е вярвал на Искров, че ”БНБ няма никакъв принос към случилото се“, Миков каза, че да, ”но той (Искров) зае една оправдателна позиция“.

”През цялото време БНБ се опитваше да вкара усилено правителството, което беше в полза на опозицията“, добави той.

Промени в правителството не са били направени и финансовият министър Петър Чобанов не е бил сменен, както настоява тогава опозицията, ”защото седмица по-рано беше решено, че се отива на избори, че парламентът ще функционира до края на лятото, че президентът ще го разпусне и ще свика извънредни избори и че всичко това трябва да стане спокойно, включително и заради ситуацията в банковата система“, обясни Миков.

Помолен да даде оценка за правителството на Пламен Орешарски в ситуацията, Миков каза: ”Хладнокръвно подходи. В тази сложна политическа ситуация успя да създаде среда, в която от днешна гледна точка България се размина с най-добрия сценарий“.

Кой колко е крал се разбира в следствието, финансовата инспекция или Сметната палата, каза още Миков.

Според него и втората стенограма трябва да бъде разсекретена, защото митичността на тези документи ”се подхранва от секретността на неща, които не са секретни – там всеки застъпва своята позиция“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?