Миков: Всички, които подкрепят правителството, са в управляващата коалиция

"Какво ли ще си помислят гласувалите за АБВ?"

Миков и Плевнелиев, сн. БГНЕС

Всички, които подкрепят правителството, са в управляващата коалиция. Това коментира лидерът на БСП Михаил Миков след консултациите с държавния глава Росен Плевнелиев в сряда.

Той потвърди, че левицата няма да подкрепи кабинета с премиер Бойко Борисов при гласуването в Народното събрание, въпреки че формирането на правителство е необходимо.

"Едни подписват споразумения, други се присъединяват към програма, трети - легално и нелегално, участват и подкрепят. Трябва да са ясни нещата пред гражданите, за да има доверие вполитиците и политическите партии, коментира Миков.

Toй посочи, че ако партията на бившия му съпартиец Георги Първанов АБВ участва в подобно управление с очевидна дясна програмна декларация, "не знам какво ще си помислят тези хора, които са гласували за тях".

"Как да гласуваме за това правителство, ние сме опозиция. Има общ документ, който ние трудно можем да подкрепим, той очертава десни приоритети, това е разбиране за политиката като технология, а не за социалните разбирания. Трябва да спрем бюджетът за социални плащания да се разглежда като остатъчна функция в държавния бюджет", заяви Миков.

Той защитил пред държавния глава искането на БСП за въвеждане на прогресивното данъчно облагане, което по думите му не е толкова въпрос на лявото, колкото на справедливото.

"В цяла Европа има десни правителства, но те не помислят и да пипнат прогресивното данъчно облагане. Миналата година направихме стъпка и партньорът ни тогава ДПС беше против въвеждането на прогресивно облагане, днес повечето партии в НС са против това, а повечето български граждани са за това. Факт е, че над 50% от гражданите не участваха в изборите, това е още едно голямо доказателство за усещането за несправедливост и недоверие за това, което могат да направят политиците", отбеляза Миков.

Той е коментира, че левицата не приема и увеличаването на пенсионната възраст.

"Споделихме нашето разбиране, че увеличаването на възрастта за пенсиониране затваря пазара на труда за младите и те по-често се насочват към терминал 2, защото младите хора са обезсърчени да намерят работа в България. Трябва да има задържане на възрастта за пенсиониране", каза Миков.

левнелиев проведе консултации с всичко парламентарно представени партии с изключение на "Атака", която ги бойкотира. Държавният глава реши да проведе разговорите в обратен ред – от най-малката към най-голямата партия, като така осигури допълнително време за съставянето на кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?