Милан Миланов: Имаме клинична пътека за сърбежа на палеца на левия крак

Милан Миланов, сн. БГНЕС

“В момента ние имаме около 400 клинични пътеки. Ние имаме пътека, която касае сърбежа на палеца на левия крак. Казвам го сериозно". Това заяви председателят на Столичната колегия на Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов на кръгла маса за реформата в здравеопазването, на която той лансира тезата, че е необходимо окрупняване на сегашните клинични пътеки, като се върви към различен модел на финансиране на медицинската дейност с диагностично-свързани групи.

"Аз съм шеф на целия анестезиологично-интензивен комплекс в “Пирогов“ и съм принуден поради крайно недостатъчното финансиране, което от 5 години не е променяно, да свалям услугата на лечебното заведение, в което работя и клиниката, която ръководя", заяви Миланов.

Въпреки първоначално обявените намерения на здравния министър Петър Москов и екипа му промени в клиничните пътеки и тяхното остойностяване все още не са направени, в това число в тях не е калкулирана цената на лекарския труд, за което лекарското съсловие отдавна настоява.

Огромната разлика в заплащането сред лекарите, липсата на яснота как се определят цените, как се остойностяват клиничните пътеки и как се определят възнагражденията води до напрежение в системата, коментира и зам.-председателят на Лекарския съюз д-р Галинка Павлова.

Близо 11 хиляди медицински сестри пък не достигат в България, съобщи Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

“Крайно време е депутатите и МЗ да измислят начин, по който специалистите по здравни грижи да останат в България. По думите ѝ дори медицински специалисти в пенсионна възраст напускат страната, за да се грижат за пациенти в чужбина“, каза тя.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?