Милано и Венеция искат повече автономия от Рим

Милано и Венеция искат повече автономия от Рим

Два от най-богатите региони на Италия гласуваха с над 90% от гласовете в полза на искането за повече автономия от правителството в Рим. В двете провинции се проведоха референдуми, които не обвързват правно централната власт. И на двете места на власт е дясната партия “Северна лига“.

Активността в Ломбардия (с основен град Милано) е била над 40%, а във Венето (Венеция) е достигнала 57%.

"Можем да отворим нова страница: регионите, които поискат повече власт, ще я получат. Имам предвид властта за обсъждане на приходите от данъци, която обичайно е в ръцете на Рим. Това е първата стъпка към големи реформи", обяви областният управител на Ломбардия Роберто Марони

Референдумите в Италия са разрешени от конституцията, но не са задължителни за националните власти. Ломбардия представлява около 20% от италианската икономика, а Венето - около 10%. И в двата региона много местни хора са недоволни, че централното правителство прахосва данъците им в полза на по-бедния Юг. Подобен е генезисът и на референдума в Каталуня, който хвърли Испания в политическа криза.

"Северната лига" бе основана през 90-те, за да агитира за създаването на независима държава Падания в Северна Италия. По-късно тя изостави сепаратистките си амбиции и сега лидерите ѝ се опитват да разширят подкрепата си и извън Севера. Идната година в страната ще се проведат предсрочни избори, припомня агенция "Ройтерс".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?