Милен Митев е избран за генерален директор на БНР

Милен Митев, снимка БНР

Съветът за електронни медии избра Милен Митев за генерален директор на Българското национално радио.За него гласуваха четирима от членовете на СЕМ - председателката на съвета Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова се въздържа.

Иска ми се в първите месеци да имаме ясна стратегия за трите години. Най-важно ще е да направим внимателен анализ на това къде се намираме в момента по отношение на ключовите дейности на Радиото - както на програмите, така и на новите дигитални продукти, за да можем да направим ясен план как се движим напред и как развиваме своите медийни услуги, за да бъде БНР все така значимо за обществото", каза Митев в интервю за БНР. 

Митев добави, че ще направи всичко възможно, ако се появи натиск към него - икономически или политически - да го отблъсне, за да не позволи той да достигне до журналистите в радиото.

"Това е една от основните задачи на ръководството - в лицето на директор, Управителен съвет и директори на програми и дирекции - да поемат в себе си напрежението и да не позволят то да достигне до хората, които създават програмата. Трябва да положим максимални усилия, за да им осигурим този комфорт. Журналистите да знаят, че няма да има намеса в тяхната преценка - както от ръководството на БНР, така и от някакви външни икономически или политически интереси", добави той.

Допуснатите до финалния етап претенденти за поста на генерален директор бяха трима - Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров.

Милен Митев е юрист и дългогодишен служител на БНР. Досега той беше временен шеф на радиото. Преди да стане генерален директор, той беше административен шеф в радиото. Митев започва работа в БНР през 2009 година като юрисконсулт. От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия. В периода август 2018 година – юли 2019 година изпълнява длъжността директор на Дирекция "Правна и човешки ресурси" на Българското национално радио. От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна агенция, първо, като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар.

В своята концепция той заложи на повишаване на доходите на работещите в БНРи нов модел на финансиране на радиото, обвързан с обществената му мисия, а не с час програма, както е сега.

"Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената мисия на радиото. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите на БНР", каза той по време на изслушването.

Като друг свой приоритет Митев определи "пренасянето на традиционните предимства и ценности на радиото в дигиталния свят".

Концепцията му предвижда да бъде направен мобилна версия на сайта на радиото, като мотивира идеята си с това, че около 80% от посещенията са от телефони. Митев предлага дигитализиране на архива на БНР, като за него да бъде създаден специален сайт.

Той предлага и създаването на търговска дирекция в БНР, за да се постигане по-ефективно управление на приходите.

Според него трябва да се увеличат репортажите и да се инвестира повече в журналистически разследвания. Концепцията на Митев предвижда във всички програми на БНР да бъдат създадени и екипи за проверка на фактите, а първият подобен екип да е за фактчек на теми, свързани с коронавируса.

До избора на генерален директор на БНР се стигна, след като Андон Балтаков подаде оставка през август. Той мотивира решението си с три причини. Едната бе свързана с личната му сигурност, другата с опитите за саботаж на работата му и последната бе мнението му, че липсва професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което прави.

Това не беше първият път, в който Балтаков подава оставка. През октомври миналата година той обяви, че напуска поста, но тогава бе в знак на протест. Причината бяха предложените промени в Закона за радиото и телевизията. Шефът на националното радио обяви, че публикуваният за обсъждане законопроект не е този, около който се е обединила работната група, създадена за написването му. Тогава в ефира на радиото отново започна да звучи известната песен на "Бийтълс" Let it be, която е символ на протестите в БНР още от 90-те години на миналия век. По-малко от 10 дни, след като депозира първата си оставка, Балтаков я оттегли и реши да остане в радиото. Само няколко месеца по-късно обаче той наистина се раздели с поста си.

Споделяне

Още по темата

Още от България