Милен Велчев притиснат за оставка, чака думата на царя

Милен Велчев притиснат за оставка, чака думата на царя

Мнозинството депутати от парламентарната група (ПГ) на НДСВ все пак решиха да поискат оставката на заместник-председателя на партията Милен Велчев, с което той да понесе отговорност за манипулациите на извънредния конгрес, чийто решения са оспорени като нелегитимни.

Ще взема решение след разговор с лидера Симеон Сакскобургготски, заяви Велчев в петък след като двата враждуващи лагера в партията се събраха за изясняване на отношенията в централата на “Врабча” 23. Симеон не присъства на срещата, тъй като преди ден замина на частно посещение в Германия.

Велчев информира, че 34 депутати са гласували за оставката му от партийното ръководство, подкрепили са го 7-8 човека. Самият той гласувал “въздържал” за текста на декларацията, в която неделният конгрес е обявен за нелегитимен и се настоява виновните за това да понесат политическа отговорност.

Скандалът избухна, след като Пламен Панайотов не бе избран в новия Политически съвет.

Готов съм, ако някой смята, че трябва да се поеме политическа отговорност за конгреса, да си я подам, каза след петъчното заседание Панайотов. Той е действащ зам.-председател на НДСВ, тъй като легитимно е страното партийно ръководство. Новото не е вписано от съда и може никога да не бъде вписано, тъй като излязоха разкрития за мащабни машинации и манипулации по време на конгреса.

Министърът на държавната администрация Николай Василев, който напусна първи заседанието на “Врабча” 23, заяви, че се върви към нов конгрес на НДСВ, но не уточни кога и каква ще е съдбата на решенията, взети на отминалия Трети извънреден конгрес.

Василев представи доста различни резултати от заседанието, които явно са били предпоследен епизод от продължаващия вече пети ден екшън в царската партия. Обясненията му бяха, че и двете страни са направили “конструктивни компромиси”, че отговорност за манипулациите носят технически и организационни лица, но те не са от парламентарната група и че Милен Велчев е “достоен член” на НДСВ, направил много за правителството на НДСВ.

От думите на Василев се разбра, че подписката 37-те, подкрепена и от самия него, за политическата отговорност на Велчев, вече не е актуална.

Министърът каза още, че Симеон Сакскобургготски не отговорност за манипулациите, а е потърпевш от това, което “ние му забъркахме”.

Колегата му Огнян Герджиков, който диагностира ситуацията в НДСВ с метеорологични метафори като дъжд в очакване на слънце и пр., в петък се обърна към журналистите с думите:”Нали ви обещах слънце...”.

Според него има воля да се потърси сближаване на крайните позиции и да се намерят най-точните решения, за да не пострада престижа на партията.

По-рано 37 депутати и министрите на НДСВ се обединиха около извода на пет-членна работната група, съставена само от представители на юридическото лоби, че са налице поне девет юридически нарушения, които правят извънредния конгрес на НДСВ нелигитимен.

Във форума са участвали делегати, които не са членове на НДСВ, провеждани са заседания без проверка и осигуряване на кворум, допуснато е издигането на кандидати за членове на Политическия съвет, които не членуват в партията. Особено драстичен е случаят с бившия правосъден министър Антон Станков, който е бе избран в ръководството по предложение на царя без да е бил член на НДСВ и докато все още е бил действащ магистрат, което е нарушение на закона.

Станков се опита да обясни, че е член на НДСВ от 28 май и дори показа по телевизията членската си карта, но впоследствие членове на действащия Политически съвет опровергаха това, тъй като не са се съгласили да подпишат със задна дата молбата му за членство.

В отговор на журналистическия интерес за срещата, на влизане в централата на “Врабча” министър Даниел Вълчев предпочете да отговори с шега: “НДСВ има две ръководства, БСП няма нито едно и сега ще обсъдим дали да не им прехвърлим едното”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?