Милер обвини Брюксел, че блокирал "Южен поток" заради украинския газов транзит

Милер обвини Брюксел, че блокирал "Южен поток" заради украинския газов транзит

Основната цел на блокирането на проекта за газопровода "Южен поток" беше запазването на транзита на газ през Украйна. Това заяви ръководителят на руската компания "Газпром" Алекесй Милер по време на конференция "Европа и Евразия: на пътя на новия модел на енергийната сигурност", цитиран от РИА Новости във вторник.

"Това, че не дадоха да се реализира "Южен поток", казвайки, че "Газпром" не е бил готов да работи по правилата на третия енергиен пакет и да спазва  европейското законодателство – това е неправда. Целта в крайна сметка беше запазването на статуквото за транзит през украинската територия. Нямаше никаква друга цел за блокирането на "Южен поток", заяви Милер.

"Ако някои си мисли обаче, че ще постигне същата цел като блокира и "Турски поток" – той дълбоко греши", заяви шефът на руския газов монополист. По думите му, на първо място  тези обеми на газ може просто да отидат на други пазари, а на второ – "Газпром" има конкурентното предимство, че е "способен да държи паузата". " И ако трябва, ние ще държим тази пауза, ако нас ни принудят на това", допълни Милер.

Заради проблемите с "Южен поток", който трябваше да мине по дъното на Черно море през България, Сърбия,и Унгария до Австрия, Русия обяви пред декември 2014 г., че прекратява проекта и той става "Турски поток", тъй като подводното трасе ще свие към Турция и руският газ ще стига до турско-гръцката граница, откъдето след 2019 г. европейските потребители трябва да мислят как да си получават суровината.

Разходите за "Турски поток" се изчисляват приблизително колкото за "Южен поток", ако се запази дължината на газопровода, каза председателят на Турската асоциация на икономиката и енергетиката Гюркан Кюмбароглу на конференцията. По думите му имало идея за съкращаване на трасето на тръбата.

Според него от икономическа гледна точка "Турски поток" бил по-жизнеспособен и по-целесъобразен проект", тъй като Русия не губела европейски клиенти, Европа запазвала руския газ, а Турция повишавала стратегическата си значимост.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?