Милиардът за безплатното саниране на жилища на привършване

Средно по 500 000 лв. на българските данъкоптлатци ще излезе обновлението на 1 сграда

Министър Павлова даде на децата да прережат лентата на обновения блок

Единият милиард лева за безплатното обновление на българските домове е на привършване. С него ще бъдат санирани 2000 сгради. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Велико Търново при откриването на един от четири санирани блока, но по европейската програма.

Така средно по 500 000 лв. ще излезе обновяването на една сграда с пари от бюджета. За сравнение санирането на блоковете по оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. излезе между 150 000 и 200 000 лв.

Между двете програми обаче има разлика, тъй като по националната е допустимо и укрепване на сградите. Освен това не се санират отделни входове, а цялата сграда за "да не остават необновени части от тях и ефектът да е по-завършен" по думите на Павлова.

При обновените сгради, които са минали един отоплителен сезон, се вижда спестяване на разходите за отопление, като сметките намаляват с между 40 и 60%, каза регионалният министър. Тя отбеляза, че това е една от основните цели на програмата, освен подобряване на облика и осигуряване на работа за малкия и средния бизнес.

С европари са обновени 156 сгради

По европейския проект за "Енергийно обновяване на българските домове" са обновени 156 сгради.

От тях четири са във Велико Търново. Една от тях е 6-етажната жилищна сграда на ул. "Венета Ботева" № 1, която беше официално открита от Лиляна Павлова и кмета на града Даниел Панов. Панелният блок е построен през 1987 г. и има 18 апартамента, които вече са с подменена дограма, монтирана топлоизолация по външните стени и покрива и обновена фасада.

Най-много сгради с европари са обновени в София – 46, а най-малко в Северозападния регион – само 5 блока, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според тях двойно повече сгради са санирани в южна България спрямо северна, като съотношението е 79 на 31.

По региони в Южен централен регион са обновени 42 блока, по-голямата част от които в Пловдив, в Югоизточен - 23, в Северен централен - 15, в Югозападен – 14 и в Североизточен – 11.

Първоначално планираните 55 млн. лв. за санирането на жилища с европари, са били намалени на близо 39 млн. лв. От тях са усвоени над 22 млн. лв. към 6 януари, сочат данните в системата за еврофондовете ИСУН.

По националната програма – 2000 сгради за един милиард лева

Огромен е интересът и към Националната програма за енергийна ефективност, каза Павлова.

След като се видяха първите готови сгради, в нея вече участват близо 2000 големи панелни сгради. Там изискванията бяха променени и участват цели сгради, за да не остават необновени части от тях и ефектът да е по-завършен, припомни регионалният министър.

Тя призова хората, които имат намерение да участват, да побързат, защото огромният наличен ресурс е резервиран за предстоящи за сключване договори и първият подал документи ще е първият спечелил.

Програмата няма да е безкрайна, каза още Павлова.

За Велико Търново – 43 млн. лв. по новата програма "Региони в растеж"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи своята подкрепа за благоустрояването и подобряването на инфраструктурата на Велико Търново, като по програма "Региони в растеж" резервирания бюджет за общината е 43 млн. лв., съобщи Павлова.

Новото е, че сега общината сама ще може да избира проектите, които да финансира за подобряване на инфраструктурата в града. Средствата могат да се използват за ремонт на улици, тротоари, паркове, детски площадки, обновяване и енергийна ефективност на училища, детски градини и други публични сгради.

По програмата ще могат да се финансират и по-малки публични сгради, както и професионалните гимназии на територията на града с цел осигуряване на енергийна ефективност и инвестиция в образованието, каза министърът.

Надявам се още в този строителен сезон да одобрите тези проекти, да изберете изпълнителите и да започнете реализацията им, каза в заключение Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес