Милиардерът Бъфет дава за благотворителност $37 млрд.

Милиардерът Бъфет дава за благотворителност $37 млрд.
Вторият по богатство в света милиардер Уорън Бъфет смята да дари за благотворителност  37 млрд. долара, които са основната част от състоянието му, оценено от сп. “Форбс” на 44 млрд. долара през 2005 г. Това предадоха световните агенции в понеделник, цитирайки съобщение на 75-годишният инвеститор, публикувано на сайта на холдинга му Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway).

Изненадващо по-голямата част от дарението няма да е за фонда “Сюзън Томпсън Бъфет”, основан от вече покойната жена на инвеститора, а ще бъде получено от фонда на Бил и Мелинда Гейтс. Средствата няма да се предоставят в парично изражение, а под формата на акции на Бъркшър Хатауей, от които ежегодно ще бъдат превеждани по 5 на сто от предвидените дарения.

Така фондът “Сюзън Томпсън Бъфет” ще получи 1 млн. акции от клас Б, а фондът на Бил и Мелинда Гейтс - 10 млн. акции. Още по 350 000 акции ще получат три благотворителни фонда, които се ръководят от децата на Бъфет.

По всичко личи, че това дарение ще е едно от най-големите в историята на САЩ, отбелязва ББС. Изданието припомня, че самият Бил Гейтс – най-богатият човек в света с 50 млрд. долара състояние, преди дни обяви своето намерение да се оттегли от ежедневната управа на компанията си “Майкрософт” , за да се отдаде на благотворителност.

Поразени сме от решението на нашия приятел Уорън Бъфет да използва своето състояние за премахването на най-сложните несправедливости на света и сме покорени от неговия избор да насочи голяма част от тези средства към фонда Бил и Мелинда Гейтс, се посочва в разпространено изявление на Бил Гейтс и съпругата му. Бъфет и Гейтс са приятели и често играят бридж.

Фондът на Гейтс и в момента се смята за най-състоятелната благотворителна организация, разполагаща с активи на стойност над 29 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят