Милиардерът Пинера печели президентските избори в Чили

Милиардерът Себастиан Пинера печели президентските избори в Чили, сочат резултатите от преброяването на бюлетините от 60 процента от избирателните секции, съобщават световните агенции. Съперникът му Едуардо Фрей призна загубата си, което означава, че Пинера ще бъде първият демократично избран десен президент от 52 години. "Искам да поздравя Себастиан Пинера. Пожелавам му успех в неговия мандат", заяви Фрей.

Резултатите от частичното преброяване показват, че Пинера е получил 52 процента от гласовете, срещу 48 процента за бившия президент Фрей, кандидат на лявоцентристката коалиция, която управлява Чили от 20 години след падането на диктатурата на Аугусто Пиночет.

Пинера водеше убедително в предизборните анкети. Надпреварата обаче стана оспорвана в последния етап, когато Фрей и сегашната президентка Мишел Бачелет се заеха усилено да припомнят за наследството на омразния на чилийския народ Пиночет, чиято диктатура беше подкрепена от партиите, формиращи коалицията на Пинера.

Много от клонящите наляво избиратели обаче изглежда са разочаровани от последните 20 години, през които властта се задържа в ръцете на една група политици и опитите на Фрей да използва страха от отстъпление от човешките права изглежда не ги е убедил да подкрепят левицата.

Пинера, който е завършил икономика в Харвард, постави акцента на предизборната си кампания върху надеждата за промяна и обеща да създаде един милион работни места, и да удвои средния годишен доход на глава от населението от 12 000 долара, като увеличи растежа на чилийската икономика до 6 процента годишно.

Споделяне

Още от Свят