"Милиардерът с вълшебната пръчица" твърди, че няма да издаде тайните на Путин на САЩ

Милиардерът Дмитро Фирташ твърди, че знае тайните на Путин и "Газпром", но САЩ не могат да му предложат нищо, с което да им ги разкрие.

Украинският милиардер Дмитро Фирташ, на когото САЩ повдигнаха обвинения за подкупи, заяви, че американската прокуратура не може да му предложи нищо, което би го накарало да разкрие това, което знае, за начина, по който Русия движи приходите си от газ.

 

"Да имам къща във Флорида не е моята концепция за живота", казва 49-годишният Фирташ в интервю, дадено във Виена, където очаква съдебните процедури по искането за екстрадицията му в САЩ. Ще се защитавам до последно, допълва бизнесменът, който през април плати в Австрия рекордната гаранция от 125 млн. евро.

 

Той е натрупал състоянието си като посредник в експортните сделки на руския газов монополист "Газпром". Притежава телевизионни канали и торови заводи в Украйна. Фирташ отхвърля обвиненията на американската прокуратура, свързани с проект на стойност 500 млн. долара за добив на титан в Индия.

 

Фирташ, който е съюзник на сваления проруски президент на Украйна Виктор Янукович, твърди, че САЩ се опитват да анулират политическото му влияние преди президентските избори в страната на 25 май, предаде агенция Блумбърг.

 

Президентът Барак Обама вече наложи санкции на 19 компании и 45 физически лица, сред които партньорът на Фирташ Аркадий Ротенбег, и подписа закон, позволяващ на САЩ да изземат активи на руснаци и украинци, за които има данни, че са въвлечени в корупция.

 

"Аз съм вълшебната пръчица на "Газпром". Те знаят, че аз имам многогодишен опит, че съм способен да преговарям с Украйна", заявява Фирташ в интервю, дадено на 10 май в централата на холдинга му във Виена.

 

Прокуратурата в Чикаго, която му предяви обвиненията, отрича това да е свързано с украинската криза.

 

И все пак в момент, когато САЩ търсят нови начини, за да накажат Путин и близкото му обкръжение за ескалацията на насилието, Фирташ е една от главните мишени, тъй като знае детайли за циркулацията на парите, коментира американският експерт Марк Галеоти пред Блумбърг.


Фирташ казва, че неговото приятелство с близките до Путин олигарси Ротенберг, както и тесните му връзки с "Газпром" и "Газпромбанк" го поставят в уникално положение като посредник за урегулиране на конфликта в Украйна.

 

Руският милиардер Василий Анисимов, бизнес партньор на Ротенберг, зае парите за гаранцията при годишна лихва от 12 процента, като заемът е гарантиран с недвижими имоти в Украйна, според един от американските адвокати на Фриташ. От офиса на Анисимов са отказали да коментират, както и от офиса на Ротенберг, от "Газпром" и "Газпромбанк".

 

Готов съм да действам като преговарящ между Русия и Украйна, заявява Фирташ и допълва, че неотдавна се е срещал с топмениджъри на "Газпромбанк". Аз зная какво да се прави. Ако украинските политици са безсилни, аз трябва да се включа, предлага се милиардерът.


Според добре информирани източници той е организирал среща във Виена между Виталий Кличко и Пьотр Порошенко, за да ги убеди да обединят усилията си. Два дни по-късно Клично заяви, че подкрепя кандидатурата на Порошенко за президент.

 

Самият Фирташ твърди, че подкрепя Порошенко за президент, като отбелязва, че поддържа всички, освен Юлия Тимошенко.


Той се бои не само за своята свобода, но за своите капитали, отбелязва Блумбърг.

 

"Инвестирал съм в Украйна милиарди долари и ако страната престане да съществува, аз ще банкрутирам", казва Фирташ. По думите му, той вече не вярва на Янукович: "Имахме различни възгледи за страната. Той я управляваше като семеен клан, навсякъде слагаше свои хора, а това повлече и неговият крах".

 

Фирташ твърди също така, че малко преди да го арестуват се е срещал в Лондон със служители на британското външно министерство, които искали да разберат как да се държат с Путин. "Опитах се да ги убедя, че въвеждането на санкции срещу Русия е неудачна идея. По-добре е да не го притискаш, тъй като ще стане по-лошо. Америка провокира Путин към тази ситуация", заявява той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят