Милиардерите в света се увеличиха със 153 души

Милиардерите в света се увеличиха със 153 души

Най-богатите хора в света са със 153 души повече в сравнение с 2006 г., сочи годишната класация на американското бизнес списание “Форбс", оповестена в петък  Милиардерите на планетата вече са 946-ма и общото им състояние се оценява на 3,5 трилиона долара. Богатството им се е увеличило с 35 процента спрямо миналата година.

Главният редактор на изданието Стийв Форбс отбелязва, че рязко увеличилия се брой на хиперзаможните е отражение на добре развиващата се глобална икономика, която предизвика скок в цените акциите и недвижимите имоти през последните 12 месеца, както и на технологиите.

В новия списък на милиардерите влизат представители на 53 страни, като за първи път сред тях фигурират граждани на Сърбия и Румъния.  

За 13-та поредна година класацията на “Форбс” се оглавява от основателя на “Майкрософт" Бил Гейтс с 56 млрд. долара. Отново втори е най-големият инвеститор на планетата Уорън Бъфет с 52 млрд. долара. Трети е мексиканецът Карлос Слим, собственик на телекомуникационна империя. Четвърти е притежателят на шведската мебелна верига ,,Икеа" Ингвар Кампрад с богатство от 33 млрд. долара. На пето място с милиард по-малко е стоманеният крал, индиецът Лакшми Митал.

Както и миналата година най-много са американските милиардери, но по петите им са руснаците и предприемачите от Индия и Китай, Руските олигарси, попаднали в тазгодишния списък на изданието, са с 19 души повече и наброяват 53-ма. Роман Абрамович отново е най-богатият руснак с $18,7 млрд. долара, заемайки 16-та позиция сред милиардерите.

Любопитно е, че средната възраст на руските богаташи – 46 години, е със 16 години по-малко отколкото на останалите свръхзаможни хора. В същото време средната възраст на милиардерите в списъка се е снижила с две години до 62 г.

Индия има  36 милиардера, притежаващи 191 млрд. долара. Япония има 24 богаташи със 64 млрд. долара.

Милионерите британци са общо 29 души. Сред тях са собственикът на империята “Върджин" Ричард Брансън и авторката на ,,Хари Потър" Джей Кей Роулинг. Най-богатият британец е херцогът на Уестминстър ($ 11 млрд.). В самия Лондон обаче има много повече и много по-богати милиардери, пристигнали от чужбина. Сред 34 мегабогаташи, които живеят в британската столица, най-заможен е Лакшми Митал.

Споделяне

Още от Свят