Милиардерите в света забогатяха с още 241 млрд. долара през 2012 г.

Oртега изкара най-много пари през 2012

Стоте най-богати хора в света са станали още по-богати през 2012 г., прибавяйки към състоянието си нови 241 млрд. долара, сочи ежегодният индекс на милиардерите на агенция "Блумбърг". Причина за тяхното благополучие е ръстът на световните финансови пазари.

В края на борсовата търговия на 31 декември 2012 г. общото състояние на стоте най-богати хора на планетата е оценено на 1.9 трилиона долара. С 20 на сто например са се увеличили активите в областта на търговията на дребно и в телекомуникациите. От всички сто участника в класацията само 16 имат натрупали загуби през миналата година и са намалили състоянието си.

Лидер в класацията остава 72-годишният мексиканец Карлос Слим, контролиращ мрежовия оператор America Movil (АМХ) SAB. За година той е увеличил богатството си с 13.4 млрд. долара до 75.2 млрд.

Най-много пари през изминалата година е изкарал 76-годишният испанец Амансио Ортега, който е основател на Inditex SA, оператор на търговската верига Zara. Той е забогатял с 22 млрд. долара и сега по оценка на "Блумбърг" притежава 57.5 млрд. долара, а акциите на "Индитекс" са скочили с 66.7 процента. Така Ортега измести от третото място собственика на "Бъркшир" (Berkshire Hathaway) Уорън Бъфет на четвърто.

Вторият най-богат човек в света е основателят на "Майкрософт" (Microsoft) 57-годишният Бил Гейтс, който е увеличил сметките си със 7 млрд. долара до 62.7 млрд. долара. Акциите на компанията му са се вдигнали за година с 2.9 на сто и съставляват близо 20 на сто от състоянието му.

Макар и да пада на четвърто място, 82-годишният Уорън Бъфет е увеличил с 5.1 млрд. долара богатството си до 47.9 млрд. долара независимо от предоставянето на 22.3 млн. акции на "Бършкир" за благотворителност.

Топ 5 на най-богатите в света се затваря от основателя на ИКЕА – 86-годишния швед Ингвар Кампрад, чието състояние нараснало с 16.1 на сто до 42.9 млрд. долара.

Бразилецът Айке Батиста е най-губещият милиардер, след като богатството му олекна с 10.1 милиарда долара. Интересна подробност е, че преди година Батиста обеща да стане най-богатият човек на света до 2015 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?