Милиарди евро са заложени на картата на гръцкия политически хаос

Милиарди евро са заложени на картата на гръцкия политически хаос

Най-болната страна в еврозоната, на която бият непрекъснати финансови инжекции, сега е в политически хаос. Несигурната политическа обстановка излага на риск милиарди евро. Експертите се питат какво ли ще се случи със страната, ако точно сега тя откаже да изпълнява условията за получаването на тези милиарди и потокът от пари секне и как евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще рефлектира върху останалите ѝ членки.

Колко пари е получила Гърция досега?

В Гърция е в сила втори спасителен план, финансиран от ЕС и от МВФ. Първият план, който обхващаше периода от 2010 г. до 2012 г., беше на стойност 110 милиарда евро. Вторият, по който плащанията започнаха в началото на настоящата година и би трябвало да продължат до 2014 г., възлиза на 130 милиарда евро.

В замяна на тези заеми Гърция трябваше да си самоналожи икономии, каквито друга страна досега не е познала. Но гръцките избиратели показаха в неделя, че не искат повече такива планове за икономии. Седемдесет процента от гласоподавателите подкрепиха партиите, които са против мерките за затягане на коланите.

В последните месеци МВФ и ЕС се показаха щедри към Гърция. 70 милиарда евро бяха изплатени на Атина, така че не всичко е изчерпано в гръцката държавна хазна. Гръцката държава получи и общо 9,2 милиарда евро от началото на март от Европейския фонд за финансова стабилност по силата на втория международен спасителен план. Министрите на финансите на еврозоната трябва да деблокират идния понеделник нов транш от 5,3 милиарда евро за Гърция. МВФ трябва от своя страна да изплати на Атина 1,7 милиарда евро за периода април-юни. Това обаче ще стане само ако МВФ прецени, че до средата на юни Гърция е изпълнила действително ангажиментите си за намаляване на държавните разходи.

Съществена част от тези плащания е насочена към финансовия сектор. Гръцките банки, на ръба на срива, бяха поставени на интравенозно захранване (изразяващо се в 25 милиарда евро).

Частните международни кредитори на Гърция от своя страна получиха 30 милиарда евро. Това беше компенсация, че приеха да заличат на 9 март около стотина милиарда евро, които Гърция им дължеше.

Колко дължи Гърция и на кого?

След споразумението от 9 март между Атина и частните кредитори за заличаване на част от дълга ѝ, дългът на страната се стопи от 337 милиарда евро на 251 милиарда евро. В същото време частта на дълга, държана от частните кредитори, беше разделена на две. Или по-ясно казано, само 27 процента от гръцкия дълг остават в ръцете на банките и на други финансови институции. Отсега нататък рискът от загуби, свързан с фалит на Гърция, тегне до голяма степен над ЕС и МВФ, а не над главата на пазарите.

Кога трябва да погаси дълга си Гърция?

Няколко финансови срокове изтичат в близко бъдеще и съвпадат с политическите събития в Гърция и в еврозоната през следващите седмици. На 14 май министрите от еврозоната трябва да се съберат, за да решат новото отпускане на пари за Гърция. На 15 май Гърция трябва да изплати около 450 милиона евро на частните инвеститори, които не искаха да прежалят гръцките си дългови облигации и не участваха в размяната на стари облигации с нови.

На 18 май Атина трябва да върне 3,4 милиарда евро на Европейската централна банка, която купи гръцки облигации в разгара на кризата. В края на юни Гърция трябва отново да върне няколко милиона евро на инвеститорите, а после отново през август около 3,3 милиарда евро на ЕЦБ.

Може ли да издържи Гърция без международна помощ?

Гърция твърди, че може да издържи до края на юни. Ако към тази дата международната помощ бъде преустановена, проблемите на Гърция ще започнат. В Гърция политическите срокове са установени така, че да съвпадат с финансовите изисквания. Ако партиите не успеят да съставят коалиционно правителство до четвъртък вечер, нови избори ще има на 10 или 17 юни. Новото правителство ще трябва тогава (и то преди 30 юни) да разработи спешно нов план за икономии, за да отговори на изискванията на МВФ и на ЕС. В замяна то ще получи ново плащане, което ще му помогне да избегне фалита.

Но ако нещата не се развият както е планирано, то лишеното от международна помощ гръцко правителство ще закъса с парите много бързо, като се има предвид, че харчи повече пари, отколкото печели. Тогава правителството няма да може да плаща нито заплатите на чиновниците, нито пенсиите на пенсионерите. А какво остава за фактурите на доставчиците.

Може ли Гърция да излезе от еврозоната и да се откаже от еврото?

Шансовете подобен сценарий да се реализира са между 50 и 75 процента, според анализатори на американската банка Сити. Тогава икономическата активност на Гърция може да намалее наполовина, смята Стефан Део, икономист в Ю Би Ес.

Кредиторите на Гърция, на първо място сред които са страните от еврозоната, ЕЦБ и МВФ най-вероятно тогава ще бъдат принудени да забравят за милиардите, които дадоха назаем на тази страна.

Въпреки това, излизането на Гърция от еврозоната не означава край на еврото, припомни президентът на рейтинговата агенция Фич Пол Тейлър в интервю за интернет изданието на "Шпигел". Миналата седмица агенцията обаче предупреди, че ако Гърция излезе набързо от еврозоната, това ще предизвика понижение на оценките на всички страни от еврозоната, в това число и на най-солидните като Германия.

Според Фич тогава лавинообразните последици ще бъдат непредвидими и потенциално огромни.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?