Милиардната сделка за военни кораби плaва към германска фирма

В крайна сметка МО ще разгледа три оферти за бронирани машини

Сн. БГНЕС, архив

Германската фирма "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" се очертава като фаворит да спечели милиардната поръчка за строителството на два нови патрулни кораби за Военноморските сили, съобщиха източници на Mediapool.

Възможно е неин подизпълнител да стане българската компания "МТГ – Делфин", която по-рано се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта, въпреки че се смяташе за фаворит.

Засега обаче от компанията няма публична информация.

Тя беше на крачка от договора в предишното издание на конкурса преди две години, но тогава в последния момент се отказа и проектът пропадна.

Сега само две фирми подадоха оферти "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската Fincantieri.

Според неофициална информация обаче офертата на италианците надвишава бюджета на проекта.

Сделката за новите кораби може да бъде подписана през април или май.

Военното министерство настоява поне единият кораб да се построи в България.

Движение има и по другия проект от модернизацията на армията – за придобиване на нови бронирани машини за 1.46 млрд. с ДДС.

МО поиска оферти само от четири фирми - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Според МО френската компания не е подала реална оферта, а е поискала директни правителствени преговори и затова е отпаднала от надпреварата. Министерството обаче е дало допълнително време на германската ARTEC да представи всички необходими документи и тя остава в играта.

Машините на компанията обаче са по-скъпи от останалите.

Така като фаворити се очертават Patria (Финландия) и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

От военното министерство са категорични, че държат условията на проекта да бъдат изпълнени.

Остава обаче възможността проектът за покупката на нови бронирани машини да бъде "ревизиран" от депутатите, както това се случи с този за покупката на нови изтребители. Oфертата на САЩ не отговаряше на ценовите, а и на други критерии, заложени в проекта, но парламентът го прегласува скоростно.

Сега не е изключено искането на Франция за директни преговори да получи подкрепа.

Освен това още една компания - американската The Armored Group (TAG), иска да се включи в проекта и да даде оферта, но обяви плановете си по-късно и МО не разреши тя да участва.

Компанията обаче потвърди офертата си и предлага да бъде създадено съвместно предприятие, което да произвежда и сглобява у нас десет модела машини, които след това да бъдат реализирани на европейския пазар.

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии какви да бъдат техническите изисквания. Те пък обикновено са един от факторите, които предопределят избора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?