Милион българи имат дългови проблеми, които може да се решат с частен фалит

Милион българи имат дългови проблеми, които може да се решат с частен фалит

Близо един милион български граждани имат проблеми с обслужването на задълженията си, като за някои от тях това се превръща в непосилно и вечно бреме и затова трябва да се въведат правила за обявяването на фалит на частните лица. Това бе дискутирано на кръгла маса в петък, организирана от КНСБ, на която бе обсъден внесеният от АБВ законопроект за несъстоятелността на физическите лица. На срещата бе постигнато съгласие до март, заедно с омбудсмана Мая Манолова, да бъдат оформени окончателните предложения в един общ законопроект, предаде БНР.

Едно от предложенията е лица, които са изпаднали в невъзможност да плащат дългове над 5 хил. лв., да могат да искат несъстоятелност, която ще позволи опростяване на част от борча и уреждане на останалите сметки в разумен срок, без това да тежи на длъжника.

"Един длъжник никога не може да излезе от задлъжнялост, дори и в гроба дългът продължава да съществува и да бъде търсен. Затова ние предвиждаме за добросъвестния длъжник незабавно опрощаване на дълговете, тогава, когато съдът констатира, че той е бил добросъвестен и в рамките на няколко месеца излиза от това положение на вечна задлъжнялост", коментира Николай Островски от Асоциацията за финансова коректност.

Идеята е финансов или юридически администратор да помогне на длъжника да състави оздравителен план за личните му финанси, а кредиторите да получат поне частично вземанията си, допълни той.

Проблем обаче остава дефиницията на "добросъвестен длъжник", стана ясно по време на дискусията.

Най-общо това ще е човек, който е изпаднал в невъзможност да изплаща дълговете си по независещи от него причини, обясни омбудсманът Мая Манолова. Според нея законът за защита при свръхзадълженост би следвало да пази длъжника от всички кредитори, независимо кои са те и как са придобили дълга на конкретния гражданин.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че приемането на такъв закон е важно, защото иначе все повече български граждани ще използват възможността за частен фалит в чужбина и ще искат решението на чуждите съдилища да се прилага и у нас.

По думите му, от няколкостотин хиляди до един милион български граждани имат проблеми с изплащането на задължения към финансови институции или колекторски фирми, монополни, други структури, мобилни оператори и така-нататък.

Манолова допълни, че десетки хиляди българи са останали без дом, заради натрупани задължения.

Към момента България и Румъния са единствените европейски членки, в които не действа закон за несъстоятелността на физическите лица.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?