Милион евро събрани в подкрепа на задържания в Италия германски капитан

Карола Ракете

Над 1 милион евро бяха събрани в две акции за набиране на средства в подкрепа на германската неправителствена организация Сий Уоч и Карола Ракете, капитан на хуманитарния кораб на организацията, превозващ мигранти, която бе задържана в Италия, предаде Франс прес.

23 000 дарители са дали 620 000 евро за кампанията в сайта Лийчи, подета от две германски телевизионни звезди. В друга кампания, подета от италиански активист във Фейсбук, са събрани 412 000 евро от 24 000 дарители.

Карола Ракете акостира силово на пристанището на италианския остров Лампедуза, като за малко корабът, управляван от нея, не смаза полицейски катер. След това Ракете беше арестувана заради оказване на съпротива на италиански военен плавателен съд и може да получи за това до 10 години затвор.

Срещу Ракете е започнало и разследване за подпомагане на незаконната имиграция и за нарушаване на блокадата на италианските териториални води, наложена от италианския министър на вътрешните работи Матео Салвини по силата на нормативен акт, действащ от средата на юни за борба срещу кораби на неправителствени организации, които министърът обвинява, че са съучастници на трафикантите на мигранти.

Корабът, който Сий уоч купи през 2017 г. от Лекари без граници, пък беше запориран в Италия. Заради случилото се с него тонът между три еврочленки - Италия, Германия, а също и Франция ескалира. Карола Ракете вчера обясни действията си, като каза, че те не са били проява на насилие, а само на неподчинение в една отчайваща ситуация и че целта ѝ е била да откара едни изтощени и обезверени хора до сушата.

По-късно тази седмица тя ще бъде изправена пред съдия в град Агридженто. Младата жена се извини за маневрата, чрез която корабът ѝ проби блокадата, наложена от Салвини.

Заради действията на италианските власти спрямо Ракете Париж и Берлин реагираха твърдо.
Франция, която каза, че ще приеме 10 мигранти от 40-те на борда на кораба, смята, че италианската политика за затваряне на пристанищата противоречи на морското право. Такова мнение изрази вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Германският външен министър Хайко Маас пък поиска бързо изясняване на обвиненията, които тегнат срещу Ракете. Той каза, че спасяването на човешки животи е хуманитарно задължение и че спасителните операции по море не трябва да бъдат криминализирани. Вчера германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също каза, че от страна основоположник на ЕС, се е очаквало да действа по случая по друг начин.

На всички тези критики Салвини отвърна с присъщия за него ироничен тон: "Тъй като Елисейският дворец казва, че "всички пристанища са отворени", ние посочваме Марсилия и Корсика като дестинации". После той подчерта, че Италия няма да приема да бъде поучавана от когото и да е било, по-специално от Франция.

"Париж затвори Шенген, беше на първа линия, за да бомбардира Либия, остави мигранти в италианските гори", заяви той. После Салвини определи действията на Ракете като престъпни и каза, че тя се е опитала да притисне и смаже към кей на пристанището в Лампедуза катер на митническите власти с екипаж на него и така е изложила човешки живот на риск.

Салвини допълни, че нито един от мигрантите на Сий уоч не е бил със здравословни проблеми, така че Ракете не може да твърди, че е била принудена от възникнала спешна ситуация да действа така.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа