Милион на улицата и вече 5 милиона в подписка с искане Великобритания да остане в ЕС

Милион на улицата и вече 5 милиона в подписка с искане Великобритания да остане в ЕС

Трето денонощие интернет петицията "За отмяна на член 50 и оставане в ЕС" продължава стремително да събира подписи – в неделя преди обед те са вече близо 5 милиона. Това я прави най-популярната петиция, поставяне някога на гласуване на сайта на британския парламент.

Тя бе открита в четвъртък вечер, след като министър-председателката Тереза Мей направи телевизионно обръщение. Тя упрекна законодателите, че не са успели да се споразумеят по стратегия за Брекзит и призова парламента да направи окончателен избор. Крайно време е да вземем решение", каза Мей на британците и добави: "аз съм на ваша страна".

Петицията светкавично надхвърли 100 000 подписа, нужни, за да бъде проведен дебат в парламента.

"Правителството многократно е заявявало, че напускането на ЕС е "желание на народа". Трябва да сложим край на това изтъкване, като докажем силата на сегашната обществена подкрепа за оставане в ЕС", се казва в текста, придружаващ петицията. Втори референдум "не би могъл да бъде организиран, затова гласувайте сега", призовава документът.

След това парламентарният сайт периодично се сблъска с "технически проблеми заради значителното и продължително натоварване на системата", предаде Франс прес.

Инициаторка на петицията е 77-годишната Маргарет Ан Георгиаду. "За много хора е сега или никога", обясни тя пред Би Би Си.Георгиаду каза, че след референдума през юни 2016 г., на който 52 процента се обявиха за напускане, гласът на привържениците на оставане в ЕС, като нея, е бил заглушен, а те са били пренебрегнати.

"Искам петицията да докаже, че Брекзит вече не е волята на хората. Това беше преди три години. Хората трябва да се запитатна кого ще помогне Брекзит. Ще помогне на Путин, ще помогне на Тръмп ... но ще ни помогне лина нас? Аз се съмнявам", каза тя.

В неделя инициаторката на петицията, която е пенсионирана преподавателка, съобщи, че е получила няколко заплахи за живота си по телефона и в профила си във Фейсбук.

"ЕС, обичам те" – под този и други подобни лозунги стотици хиляди хора дефилираха в събота в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит, бе да има никаква яснота дали премиерът Тереза Мей ще предложи отново на депутатите своята сделка за развод, предаде Франс прес.

"Искаме народен вот", "Да напуснем (ЕС) - няма да стане", "Да отменим член 50 (от Лисабонския договор, регламентиращ излизането на една държава от ЕС)", се четеше по плакатите на демонстрантите.

В началото на следобеда големи, плътни и ентусиазирани тълпи крачеха из центъра на британската столица - недалеч от резиденцията на Тереза Мей на Даунинг стрийт номер 10. Хората напяваха песнички срещу Брекзита, вдигнали европейски знамена, понякога във формата на сърце.

Тереза Мей си изпати - многобройни карикатури я обрисуваха като управник, напълно безсилен да се справи със събитията, отбелязва агенцията.

"Станах на 62, а за пръв път участвам в нещо подобно", заяви пред Би Би Си Роб Уърти и изтъкна, че е дошъл заради "децата и внуците си".

Организацията "Народен вот", която настоява за нов референдум, преброи около един милион участници в проявата, а Скотланд Ярд не предостави никакви данни.Подобна демонстрация през октомври събра в британската столица близо 700 000 протестиращи.

Това е една от най-масовите демонстрации в цялата история на Великобритания, пише "Гардиън“. Трудно е да се установи точният брой на участниците, но по всяка вероятност те бяха повече от хората, които през 2003 г. се включиха в протеста срещу войната в Ирак, отбелязва вестникът.

Това шествие се състоя два дни след решението на европейските лидери да отпуснат на кралството отсрочка на Брекзита. Първоначално той бе насрочен за 29 март, а те отложиха крайния срок най-рано за 12 април - около три години след референдума, насочил страната към излизане от ЕС.

Яростен противник на Брекзита, шотландската министър-председателка Никола Стърджън, която участваше в демонстрацията, прикани противниците на излизането от ЕС да използват "максимално" възможността, предоставена от Брюксел с това отлагане.

"Трябва да избегнем и катастрофата с Брекзит "без сделка", и щетите от лошото споразумение на премиерката" Тереза Мей, заяви тя.

Стърджън, кметът на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан и лидерът на либералните демократи Винс Кейбъл говориха пред демонстрантите от сцена, монтирана на площада пред парламента.

Вариантът с повторен референдум бе отхвърлен на 14 март от Камарата на общините, среща и противодействие от страна на Тереза Мей, но привържениците му се надяват хаосът, настанал в Обединеното кралство, да превърне тази опция в неизбежност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа