Милиони гладуват след наводненията в Пакистан

Милиони гладуват след наводненията в Пакистан

Милиони оцелели от наводненията в Пакистан се изправени пред глад и болести, заяви говорителят на Световната програма на ООН по прехраната Амджад Джамал, цитиран от световните агенции в понеделник.

Стихиите, предизвикани от проливните мусонни дъждове, опустошиха 11 хиляди села, унищожиха над един милион къщи, милиони хектари посеви и засегнаха над 16 милиона човека.

"Работим усилено да доставим храна на жертвите на наводненията, настанени в хуманитарни лагери, и на останалите под открито небе, но все още милиони получават малко или никаква храна", каза говорителят. Той добави, че над 800 хиляди души са откъснати от света поради разрушени мостове и пътища.

По думите на Джамал помощите са достигнали до районите на Кохистан и Шангла в северозападната провинция Хайбер-Пахтунхва близо две седмици след началото на наводненията. Но там все още не могат да бъдат доставени храни в необходимото количество и те са на свършване. Местните власти и служителите на ООН използват хеликоптери и мулета за пренасяне на храни до планинските райони на Кохистан. Днес от ООН поискаха още 40 хеликоптера.

ООН изразява и опасения от предстоящи епидемии. Според Маурицио Джулиано, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните работи в Пакистан, около 1.5 милиона жертви на наводненията са получили медицинска помощ заради диария, заболявания на кожата и други проблеми. Джулиано добави, че броят на засегнатите от наводненията е достигнал 16.68 милиона, от които пет милиона пребивават на открито.

Споделяне

Още от Свят