Милиони индийци ще получат дебитни карти и застраховки

Милиони индийци ще получат от правителството дебитни карти и застраховки към тях, предвижда обявената в четвъртък от индийския президент Нарендра Моди национална програма за осигуряване на банкови сметки за всяко индийско домакинство. Акцията бе представена като мащабна правителствена инициатива за подпомагане на бедните, информираха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Според оценки през първия ден от програмата в цялата страна са били отворени близо 15 милиона сметки, като целта е до януари 2015 година да бъде осигурена поне по една банкова

сметка за 75 милиона домакинства.

"Създаването на 15 милиона банкови сметки за един ден е рекорд само по себе си. Също така рекорд е за един ден да бъдат застраховани 15 милиона души", каза Моди при даването на

начало на програмата в Делхи.

Предвижда се притежателите на сметки да получат дебитна карта и застраховка "Злополука" с покритие до 100 000 рупии (1653 долара), както и допълнителна застраховка "Живот" от 30 000 рупии. Социалните помощи ще бъдат изплащани директно по новооткритите сметки, което ще намали корупцията сред чиновниците.

Четиригодишната схема е насочена към 150 милиона индийци, които са извън финансовата система и са уязвими от лихвари на черния пазар, които често искат непосилни лихви, уточнява Асошиейтед прес.

Индия е третата по големина икономика в Азия, но около 42 процента от 1,2-милиардното население на страната нямат банкови сметки, допълва ДПА.

Премиерът Моди представи програмата на 15 август, когато Индия празнува независимостта си. След това той призова частните и държавни банки да я подкрепят, изпращайки 725 000 имейла.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?