Милиони са блокирани от наводнения в Южна Азия

Милиони са блокирани от наводнения в Южна Азия

Милиони в Южна Азия останаха още една нощ блокирани от наводненията, предадоха световните агенции в петък.

Около 150 души загинаха и почти 20 млн. бяха изолирани от наводненията, залели Индия, Бангладеш и Непал.

В някои региони, такива потопи не са запомнени.

По-голямата част от региона е под вода, нанесени са пораженията върху реколтата, засегнати са хиляди селища.

Природното бедствие е в резултат на силни дъждове в региона, продължаващи 20 дни и тенденция още да вали, като се прогнозират валежи и в централна Индия, където досега не е паднал дъжд.

Много от реките, които текат през Северна Индия и през Бангладеш, бързо увеличават нивата си, като на някои места вече са прелели коритата си.

В Индия изолирани от водата са 12 млн. души, в Бангладеш тяхната цифра е 5.5 млн., а в Непал засегнатото население е над 750 хил.

Най-силно пострадал е индийският щат Асом в североизточната част на страната, където две от главните магистрали са блокирани от наводненията. Заради недостига на храна, подслон и лекарства, на някои места там се стигна до стълкновения с полицията.

В Утар Прадеш армията беше извикана за евакуацията на 500 селища.

За момента нивата на повечето реки в два от другите засегнати региони – Горакхпур и Кушинагар в щата Бихар, са спрели да се покачват, но положението с храната там е много сериозно, каза председателят на местния държавен комитет за действия при бедствия Манодж Шривищава.

Много от пътищата и мостовете в Бихар са пострадали, армията използва хеликоптери, за да транспортира доставките от храна и вода, но те се оказват недостатъчни за нуждите на изградените около 150 лагера.

В Бангладеш, която основно е разположена в низини, стотици хиляди души чакат помощ край дигите на реките или по покривите на домовете си.

Много хора използват лодки, за да се евакуират.

В Непал няколко реки, които се стигат от Хималаите, са излезли от коритата си и са засегнали ниско разположения регион Терай, намиращ се на границата на Бихар и Утар Прадеш. Червеният кръст в Непал съобщи, че 250 хил. души са засегнати от дъждовете там.

Времето се подобрява, но според спасителите проблемите за хората в много от засегнатите региони се влошават.

Някои хора обвиниха Индия за влошаващата се ситуация, защото не е отворила бентовете от своята страна на границата.

Според индийските власти в Утар Прадеш обаче наводнението при тях дошло от Непал.

Споделяне

Още от Свят