Милош Земан беше преизбран за президент на Чехия

Милош Земан беше преизбран за президент на Чехия

Настоящият чешки президент Милош Земан спечели втори петгодишен президентски мандат, съобщи Ройтерс. Разликата между него и опонента му - либералът Иржи Драхош при преброени почти 95 на сто от бюлетините, е по-малко от 10 процента. Земан получава 52.16 на сто от гласовете, а Иржи Драхош – 47.83.

Крайният резултат не може да бъде променен от непостъпилите все още резултати от някои райони.

Избирателната активност на втория тур, състоял се вчера и тази сутрин, надхвърля 65 процента и е смятана за много висока.

Първоначалните цифри за преднината на 73-годишния Земан бяха още по-високи - над 57 на сто, защото първи постъпваха резултатите от селските райони, където той има по-силни позиции, отбелязва Ройтерс.

Наблюдателите очакваха 68-годишният Драхош - проевропейски кандидат и бивш шеф на Чешката академия на науките, да повиши резултата си в по-късните часове, макар и не достатъчно, за да победи сегашен държавен глава - известен с евроскептицизма и с проруските си позиции. 

Земан получи най-много гласове на първия тур, но социологическите проучвания преди втория тур показаха стопяване на разликата с 68-годишния му съперник Драхош, който е бивши председател на Чешката академия на науките. Петима от елиминираните на първия тур претенденти подкрепиха Драхош.

Земан е остър противник на имиграцията, с проруски позиции. Драхош е центрист либерал, който искаше да сложи край на поляризацията в обществото, благоприятствана от популизма.

Чешкият президент играе роля в съставянето на правителството, назначава членовете на Конституционния съд и може да влияе върху външната политика на страната.

Споделяне

Още от Свят