Милош Земан изостава преди втория тур на президентските избори в Чехия

Миграцията е в центъра на заключителния етап от надпреварата

Иржи Драхош (ляво) и Милош Земан

Независимият кандидат за президент на Чехия Иржи Драхош има лека преднина пред държавния глава Милош Земан преди изборите през уикенда, но колебаещите се избиратели все още могат да променят резултата, сочи допитване, цитирано във вторник от Ройтерс.

Бившият председател на Чешката академия на науките се надява да обедини либералните прозападни чехи, които са отблъснати от откровените и понякога груби изказвания на Земан и предпочитанията му към Русия и Китай.

Посланието на сегашния президент против имиграцията и елитите обаче остава популярно. Дългият му политически опит като бивш лидер на левоцентристките социалдемократи и като премиер от 1998 до 2002 г. също е предимство, отбелязва Ройтерс.

Допитването сред 1078 души на института СТЕМ/МАРК за в. "Млада фронта Днес" показва, че 47 процента от анкетираните подкрепят Драхош, а 43 процента - Земан. Оставащите 10 процента колебаещи се, но решени да гласуват избиратели ще са решаващият фактор.

Вторият тур на президентските избори в Чехия на 26 и 27 януари отразява разделенията в други подобни избори в съседните Австрия и Словакия, както и битката между президента на САЩ Доналд Тръмп и бившия държавен секретар Хилари Клинтън за Белия дом през 2016 г.

73-годишният Земан ухажва крайната десница и комунистите с отхвърлянето си на мигранти от мюсюлмански страни, поддържа топли отношения с Русия и Китай и критикува медиите. Той спечели първия тур с 38,6 процента от гласовете.

68-годишният Драхош завърши втори с 26,6 процента с подкрепата на либералните избиратели, привлечени от платформата му за по-тясна интеграция в ЕС.

Повечето загубили на първия тур кандидати подкрепиха Драхош.

В Чехия президентът има ограничени правомощия, но все пак назначава премиери и управители на централната банка, представлява страната в чужбина и може да оказва голямо влияние на общественото мнение, отбелязва Ройтерс.

Земан вече предупреди, че независимо от резултата на втория тур той ще назначи отново Андрей Бабиш за премиер, премахвайки възможността нов президент да назначи свой кандидат.

Бизнесменът милиардер Бабиш подаде оставка миналата седмица, след като загуби вот на доверие в парламента, където няма мнозинство.

 

Миграцията е в центъра на заключителния етап от надпреварата


Досегашният президент е враждебно настроен към мигрантите, а съперникът му призовава за солидарност с хората в беда и критикува "нетърпимостта" - сблъсъкът по въпроса за миграцията е в центъра на втория тур на президентските избори в Чехия този петък и събота, обобщава агенция Франс прес.

Това ще е "твърде важна, дори основна тема" през последната фаза от кампанията, казва пред агенцията аналитикът Иржи Пехе: "Очаква се поредица от атаки и контраатаки".

В унисон с голяма част от общественото мнение президентът Милош Земан нарича притока на мигранти в Европа "организирано нашествие" и се обявява против приемането им, пораждащо според него "хранителна среда за терористични нападения".

Когато Земан "иска да мобилизира симпатизантите си, той се представя за безрезервен защитник на страната, почти готов сам да замине да брани границата с оръжие в ръка", отбелязва Пехе.

А противникът му Иржи Драхош, проевропеец и бивш председател на Чешката академия на науките, напротив, предупреждава колко са опасни "страхът, истерията и нетърпимостта, разпалвани от популистите и екстремистите". Според него мигрантите трябва приоритетно да бъдат подпомагани в страните на произход, за да бъдат насърчени да си останат там.

Според анкета на социологическия институт CVVM най-малко 81 на сто от чехите са против приемането на мигранти мюсюлмани, а две трети от тях критикуват квотите за разселване.
Въпросът внася разделение дори в семействата. Петдесетгодишната Мартина Хоранкова от северозападния град Усти над Лабем казва например, че харесва "твърдата позиция" на сегашния президент. "Искам страната ми да остане сигурно място. Страх ме е, че Драхош ще изпълнява всичко, каквото ни заповяда Брюксел", твърди тя.

Съпругът ѝ Станислав обаче смята, че "Драхош ще знае да прави разлика между бежанците и тия мошеници, икономическите мигранти".

И двамата кандидати отхвърлят принципа за задължителни квоти, както и премиерът Андрей Бабиш, макар Чешката република да е приела до момента само 12 мигранти.

При все това Драхош заяви през юни 2017 г., че "приемането на около 2600 бежанци или мигранти, след като бъдат проверени от гледище на сигурността, не би трябвало да представлява проблем". "Питам се естествено колко от тях биха останали у нас" (вместо да продължат към Западна Европа - бел. АФП), добави той.

"Спрете имигрантите и Драхош. Тази страна е наша! Гласувайте за Земан!", зове обява, публикувана в два пражки вестника от сдружение, нарекло се "Приятели на Милош Земан".
Същият лозунг се появи през уикенда на гигантски плакати из цялата страна.

"Досега в кампанията имаше феърплей. Това обаче е мръсотия", коментира лекарят и граждански активист Марек Хилшер, заел пето място сред деветимата участници в първия тур.

"Драхош е свързан с миграцията", настоя същия ден Земан. По думите му "е логично и оправдано да се прокарват връзки между Драхош и миграцията".

Мнозина привърженици на Земан наричат неговия противник с думата "vitac": чешки неологизъм, означаващ човек, който кани - в случая кани мигранти.

Те го упрекват, че е подписал през август 2015 г. "Призив на учените срещу страха и безразличието", в който съзират апел за приемане на мигранти. Драхош оспорва това, като изтъква, че в споменатия призив "няма нито дума" по въпроса.

Според съперника на сегашния президент Чешката република "трябва да избира" измежду мигрантите "онези, които наистина имат нужда" от помощ - и то "чрез процедурата за убежище, а не чрез квоти", подчертава той.

През последните дни от кампанията Иржи Драхош "вероятно ще бъде притискан" с проблема за миграцията, но може и да спечели от офанзивата на своя опонент в тази насока, разсъждава Иржи Пехе. "Не е съвсем ясно например откъде идват парите за обявите срещу Драхош в печата", посочва той.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?