Милош Земан: "Новичок" е бил произвеждан и в Чехия

Проруският чешки президент се позова на данни от военното разузнаване, които обслужиха тезата на Кремъл

Милош Земан, сн. ЕПА/БГНЕС
Малки количества от нервнопаралитичния газ "Новичок" са били произведени и съхранявани в Чехия, каза известният с проруските си позиции чешки президент Милош Земан.
 
"У нас е бил произвеждан и съхраняван "Новичок", макар и в малки количества. Знаем къде и кога. Нека не бъдем лицемерни. Няма защо да се лъже за това", каза Земан по телевизия "Барандов".
 
Според Великобритания това бойно отровно вещество е било използвано от Русия за отравянето на британска територия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
 
Според Земан, който се позовава на чешкото военно разузнаване, тези количества от веществото в Чехия са били изпробвани и унищожени миналата година след експеримента.
 
Чешкият президент обясни, че опитът е бил извършен през ноември миналата година във военен изследователски център в Бърно, предаде ДПА.
 
"Знаем къде е било това, знаем кога е било това, така че ще бъде лицемерно да се твърди, че нищо не се е случило", отбеляза той.
 
Според Земан, който се позовава на доклади на чешкото военно разузнаване, агентът "Новичок", използван за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март, е от типа А234, докато този, произведен в Чехия, е бил от типа А230, посочва ДПА. 
 
Москва твърди, че използваното за нападението в Англия вещество може да е дошло от Великобритания, Чехия, Словакия и Швеция. Представители на чешкото правителство обаче категорично отхвърлиха тези твърдения.
 
Западът бе солидарен с Великобритания, която посочи Русия като най-вероятният извършител на нападението. 
 
Външната политика на Чехия е в правомощията на правителството, което обяви, че експулсира трима руски дипломати като част от координираните подобни действия на редица западни държави в знак на солидарност с Обединеното кралство.
 
Очаквано изявлението на Земан даде възможност на Кремъл да каже, че то "говори красноречиво  за несъстоятелността на обвиненията на Великобритания към Русия". 
 
Думите на Земан потвърждават "абсолютната провокационност и авантюристичност на цялата история със семейство Скрипал", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 
 
Шефът на кремълската пресслужба отбеляза, че Земан не е съобщавал, че в Чехия е произведено същото вещество, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал.
 
"Ние с голяма доза сигурност изказвахме предположението, че това вещество е можело да се произвежда в други държави по света, в частност в страни, които, както те твърдят, разполагат с противоотрова, и навярно също са произвеждали това вещество или са притежавали някакви количества от това вещество", каза Песков, цитиран от ТАСС. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?