Милош Земан възложи проверка дали "Новичок" е бил произвеждан в Чехия

Милош Земан

Президентът на Чехия Милош Земан е възложил на чешката Информационна служба за сигурност (ИСС - контраразузнаването) да проучи дали нервнопаралитично вещество от типа, използван в покушението в Англия, е било произвеждано или съхранявано в страната, предаде Ройтерс.

"Президентът постави задача на ИСС да установи дали нервнопаралитичният газ "Новичок" е разработван или складиран на територията на Чехия, било в промишлени, било в научни обекти", гласи разпространеното днес съобщение на говорител на Земан.

По-късно през деня чешки новинарски портал обяви в заглавие, че Земан взема страната на Русия в шпионския скандал. В отговор говорителят на президента написа в Туитър, че това е "лъжлива новина" и поясни, че решението на президента е "реакция на многократните обвинения на Русия срещу Чехия".

Този месец представители на чешкото правителство категорично отхвърлиха твърденията на Москва, че бойното отровно вещество, с което бяха атакувани Сергей Скрипал и дъщеря му, вероятно произхожда от Чехия или някоя друга страна, но не и от Русия.

В миналото Милош Земан често е заемал проруски позиции, припомни Ройтерс.

 

Външната политика на Чехия е в правомощията на правителството, което обяви, че експулсира трима руски дипломати като част от координираните подобни действия на редица западни държави в знак на солидарност с Обединеното кралство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа