Милошевич е починал от инфаркт, приживе умишлено вземал противопоказно лекарство

Милошевич е починал от инфаркт, приживе умишлено вземал противопоказно лекарство

Бившият югославски президент Слободан Милошевич е починал от инфаркт на миокарда, съобщи в декларация в понеделник Международният трибунал за военните престъпления в бившата Югославия, цитиран от Ройтерс.

Семейството на бившия президент реши той да бъде погребан в Белград, след като в понеделник получи разрешение от съдебните медици да получи тялото. Датата на погребението още не е уточнена, съобщи адвокатът на семейството.

"По нареждане на прокуратурата на Хагския трибунал днес следобед (б.р - 12 март) бе направена аутопсия на Слободан Милошевич. Аутопсията извършиха холандски патолози и експерти по съдебна медицина.

По молба на правителството на Сърбия и Черна гора, със съдействието на холандските власти и на секретаря на Международния съд, на аутопсията присъстваха двама патолози от Белград.

Трибуналът получи резюме на резултатите от аутопсията. Според патолозите причина за смъртта на Слободан Милошевич е инфаркт на миокарда”, се казва в текста на декларацията, цитирана от Ройтерс.  

Патолозите са установили още два кардиологични проблема, от които е страдал  Милошевич. Според специалистите именно те обясняват причината за смъртта на бившия югославски президент.

Токсикологичното изследване на тялото продължава, а от Трибунала информират, че пълният доклад ще бъде възможно най-бързо публикуван.

Сръбските експерти, които наблюдаваха аутопсията на Слободан Милошевич в Хага, са изразили задоволството си от високия професионализъм на холандските съдебни медици, които са извършили изследванията, обявиха снощи сръбските власти, цитирани от АФП.

"Сръбските експерти, които наблюдаваха аутопсията, са на мнение, че тя е извършена високо професионално. Взети са всички необходими проби и те ще бъдат подложени на допълнителен анализ, каквато е обичайната практика в такива случаи", се казва в комюнике на сръбския Национален съвет за сътрудничество с Международния наказателен съд за военните престъпления.

Съветът потвърди заключението, че пряка причина за смъртта на бившия югославски президент е инфаркт на миокарда.

Според АП аутопсията е продължила около осем часа.

Първоначалните резултати от изследването бяха оповестени след еднодневни слухове и предположения за смъртта на Милошевич, който бе намерен мъртъв в събота сутринта в килията си в затворническия център на Международния трибунал близо до Хага.

64-годишният Милошевич страдаше от сърдечни пристъпи и хипертония. Заради влошеното му здраве съдебният процес срещу него многократно бе прекъсван. Ройтерс напомня, че процесът продължи повече от четири години и разходите по него надвишиха 200 млн. долара. Милошевич бе подсъдим по 66 обвинения във военни престъпления и геноцид в Хърватия, Босна и Косово при кървавото разпадане на Югославия през 90-те години.  

Милошевич умишлено вземал противопоказни лекарства

В същото време холандският токсиколог Роналд Югес заяви, че според него Слободан Милошевич е вземал умишлено лекарство, което не му е било предписано, и което е анулирало ефекта от лечението му срещу високо кръвно налягане.

Милошевич е взел лекарство, съдържащо рифампицин, което анулира ефекта от лечението срещу повишено кръвно налягане, обясни Югес, който е направил анализ на кръвта на бившия югославски президент преди две седмици.

Взел е лекарството сам и е искал само да си издейства билет за отиване до Москва, където да се лекува, добави той.

Адвокатът на Милошевич Зденко Томанович опроверга пред СиЕнЕн твърденията, че следи от лекарството срещу проказа и туберкулоза са намерени в кръвната проба, взета през последните месеци от починалия в събота бивш югославски президент. Томанович каза, че приживе Милошевич се чудел защо в кръвта му има следи от такова лекарство, след като той не го е пил.

Хагският трибунал отхвърли през февруари искането на бившия югославски президент да замине за Москва, тъй като съдиите прецениха, че той се ползва от достатъчно квалифицирано медицинско наблюдение в Хага и може да не се яви на процеса срещу него, ако замине за Русия.

Милошевич бе открит мъртъв в събота от инфаркт на миокарда в килията си в затвора на Хагския трибунал, според първите заключения от доклада за аутопсията. Смъртта му веднага предизвика спекулации дали не е в резултат на самоубийство или на отрова, както самият Милошевич твърдял пред адвокатите си.

Братът на Милошевич приет в московска болница

Междувременно руската информационна агенция Интерфакс предаде, че Борислав Милошевич, по-възрастният брат на починалия Слободан, е бил приет през нощта срещу понеделник в научния център по сърдечно-съдова хирургия “Бакулев” в Москва със съмнения за инфаркт.

Новината е съобщил самият Борислав Милошевич, който се е обадил до агенцията. Той казал, че му е прилошало, но няма инфаркт. Според думите му той е на изследване в болницата, но не знае колко време ще остане в нея.

Борислав Милошевич живее в Москва, след като по време на президентството на брат си е бил посланик на Югославия в Русия. В руската столица живее и съпругата на Слободан – Миряна (Мира) Маркович, за която в Сърбия е издадена заповед за задържане. В Русия е и синът им – Марко Милошевич, издирван в Сърбия за стопански престъпления и контрабанда в особено големи размери.   

Белград анулира заповедта за задържане на Мира Маркович

В понеделник адвокатът на Мира Маркович е поискал анулирането на заповедта за задържането ѝ, предаде АФП, като се позова на говорител на сръбското правосъдие.

Сръбският президент Борис Тадич изключи по-рано в поноделник възможността бившият югославски президент Слободан Милошевич да бъде погребан с държавни почести, предаде от своя страна ББС.

Тадич каза, че няма да помилва вдовицата на Милошевич Мира Маркович, срещу която са повдигнати обвинения за злоупотреба със служебно положение.

По-късно през деня сръбската агенция ТАНЮГ съобщи, че окръжната прокуратура в Белград се е съгласила да отмени заповедта за арест на Мира Маркович.

Решението на съда по предложението на адвоката на семейството Зденко Томанович ще бъде взето във вторник, бе съобщено от съда.

Междувременно посолството на Холандия в Москва издаде на сина на Слободан Милошевич Марко виза за три дни, считано от понеделник, за да прибере тялото на баща си, съобщи холандското външно министерство.

Марко поиска визата само часове след като холандските власти дадоха разрешение семейството на Милошевич да вземе тялото му.

Споделяне

Още от Свят