Милошевич откри защитата си пред Хагския трибунал

Бившият югославски президент Слободан Милошевич откри защитата си срещу обвиненията за военни престъпления и геноцид, с което във вторник започна дълго отлаганата втора фаза на съдебния процес в Хагския трибунал.

Милошевич заяви, че обвиненията срещу него са безскрупулна лъжа и коварно изопачаване на историята. Той обвини прокурорите, че са представили всичко изопачено, за да отговаря на тяхната версия на събитията, предаде АП.

Милошевич започна изказването си с оплакване към съдиите, че са му били дадени само четири часа за уводното му изложение при положение, че прокурорите са имали три дни да представят делото, когато то стартира през февруари 2002 г..

Председателстващият съдия Патрик Робинсън нареди на Милошевич да продължи, отбелязвайки, че делото е било забавяно на няколко пъти заради лошото му здравословно състояние.

63-годишният Милошевич има високо кръвно налягане, често боледува от грип и страда от преумора от началото на процеса през февруари 2002г.

Облечен в син костюм, риза и вратовръзка в цветовете на знамето на бивша Югославия, той влезе в съда, стискайки черна кожена чанта. Преди да се обърне към съда, Милошевич си издуха носа с хартиена кърпичка, отбелязва Ройтерс.

Най - важният процес за военни престъпления в Европа от 50 години

Процесът срещу Милошевич е смятан за най-важният процес за военни престъпления в Европа от повече от половин век.

Срещу него са повдигнати 66 обвинения във връзка с отговорността му за започване на войните в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово през 1990-те години, които последваха разпадането на федералната югославска държава. По време на войните бяха убити над 200 000 души.

Според прокуратурата Милошевич е отговорен за етническото прочистване в бившите републики, като целта му е била създаването на Велика Сърбия.

Обвинението приключи през февруари т.г., след като бяха изслушани над 300 свидетели, които обвиниха Милошевич за пряко отговорен за войните на Балканите.

Бившият президент пледира, че е невинен и настоява сам да води защитата си, независимо от здравословните проблеми.

Трибуналът даде на Милошевич четири часа за защитната му реч. След това съдиите ще обсъдят дали трябва да му бъде назначен адвокат, какъвто Милошевич отказва да приеме.

Заради лошото му здравословно състояние началото на неговата защита, планирано за април, беше отлагано пет пъти. Съдиите се опасяват, че ако не се намесят, процесът може и да не приключи до определения от тях краен срок - октомври 2005 година.

Милошевич обвини международната общност В защитната си реч Слободан Милошевич обвини международната общност, че е основната сила, отговорна за унищожаването на бивша Югославия, предаде агенция Франс прес.

Той каза още, че отправените към него обвинения за войните в бивша Югославия са "безсрамни лъжи".

Макар сам да се защитава в съда, на Милошевич помага екип югославски юристи, които подготвят интервютата с потенциални свидетели и помагат да се справи със стотиците хиляди страници документи, внесени от прокурорите.

Милошевич настоява, че трибуналът на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, създаден през 1993г., е незаконна, антисръбска институция, създадена от чуждестранни политически противници.

Първите свидетели на защитата се очаква да бъдат изслушани след 7 септември. Първоначално Милошевич внесе списък с 1 400 имена на свидетели, но само малка част от тях ще бъдат призовани през 150-те дни, през които той ще води защитата си.

Юридическият съветник на Милошевич Зденко Томанович заяви, че сред първите свидетели на защитата ще бъдат бившите премиери на Гърция, Югославия и Русия - Константинос Мицотакис, Момир Булатович и Евгений Примаков.

Милошевич смята да призове като свидетели бившия американски президент Бил Клинтън, британския премиер Тони Блеър и германския канцлер Герхард Шрьодер.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?