Милошевич създава проблем на трибунала за смяната на съдия

Бившият югославски президент Слободан Милошевич отказа да се съгласи с предложението да бъде назначен нов съдия по неговото дело в Международния трибунал в Хага. Британският съдия Ричард Мей, един от тримата съдии, които разглеждат заведеното срещу Милошевич дело по обвинения във военни престъпления, бе принуден да се оттегли по здравословни причини.

Трибуналът трябва да реши дали да назначи нов съдия на негово място и да продължи процеса или да започне отново и отначало цялото дело. Съгласно правилата на международния трибунал, на Милошевич бе предоставена възможността да изрази мнението си, но той не признава легитимността на трибунала и отказа да се възползва от това свое право, предаде Би Би Си.

Сега останалите двама съдии, Патрик Робинсън от Ямайка и Огон Куон от Южна Корея, трябва да вземат решение дали смяната на съдия Мей и продължаването на процеса " е в най-добър интерес за правосъдието". Тяхната препоръка следва да бъде одобрена от ООН.

Едновременно с отказа си да изрази мнение по смяната на съдията, Милошевич поиска удължаване на тримесечния срок, който му бе предоставен, за да подготви защитата си, и да бъде освободен, за което настоя вече няколко пъти безуспешно от началото на процеса срещу него.

Бившият югославски президент заяви, че при условията, в които е поставен, е възпрепятстван да упражнява правото си да се защитава и няма възможност да комуникира свободно и без контрол със свидетелите си, предаде АФП.

Когато председателя на трибунала Теодор Мерон повтори въпроса със смяната на съдия Мей, Милошевич категорично отказа да отговори. Той подчерта, че смята Хагския трибунал за незаконен.

Това е инструмент за война срещу моя народ, заяви Слободан Милошевич, след което бе прекъснат от съдия Мерон.

Според председателя на трибунала отказът на Милошевич да отговори е равносилен на отказ да даде своето съгласие за продължаването на процеса. Съгласно правилника на трибунала в този случай съдът трябва да вземе решение за продължаване на процеса въпреки противопоставянето на подсъдимия.

Би Би Си припомня, че поради многократните здравословни оплаквания Милошевич съдебният процес тече мудно.

Съдия Мей се оттегля на 31 май, с което се очаква допълнително забавяне на делото, тъй като новият съдия ще трябва да се запознае с подробните свидетелски показания, събрани през последните повече от две години. Повечето от доказателствата бяха оспорени от Милошевич.

Процесът бе открит през февруари 2002 и към момента очакванията са да приключи най-рано през 2005 г.

Милошевич е обвинен за жестокостите в Косово през 1999 г., в престъпления срещу човечеството, свързани с войната в Хърватия между 1991 и 92 г., както и геноцида в Босна между 1992 и 95 г.

Най-тежките обвинения срещу него са за Босна, поради отговорността му за убийството на хиляди босненски мюсюлмани и босненски хървати.

Вече приключи първата част на процеса - обвинението, като на 8 юни е предвидено Милошевич да започне своята защита.

Би Би Си припомня, че съдия Мей имаше твърдо отношение към Милошевич и по време на процеса го е възпирал от политически речи.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?