Мина "Чукурово" върви към затваряне

Сто и петдесет работника от мина "Чукурово" на скандалния бизнесмен Христо Ковачки ще бъдат освободени от работа от началото на февруари. Някои от тях вече са получили предизвестията за това, двадесет работника обаче ще останат за охрана на съоръженията на въгледобивното дружество, съобщи председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев във вторник.

По думите му това е краят на предприятието, което е изчерпало възможностите за добив на въглища от разкритите пластове, а инвестиции в проучвания на нови пластове не са правени.

"Макар собственикът на дружеството да твърди, че мината ще поднови работа през май-юни, това надали ще стане. Дружеството върви към предопределения си край", каза Вълчев пред Mediapool.

Мажоритарен акционер със 75% в мината е регистрираното на Сейшелите дружество "Шалот Корпорейшън" (Shalott Corporation), за която се предполага, че е свързана с Ковачки както и предишния формален собственик.

Според синдикалиста засега няма нагласи за стачка сред освобождаваните работници и те приемат неизбежната си съдба. Оставащите без работа ще получат предвидените по Кодекса на труда обезщетения, допълни Вълчев.

Споделяне

Още от Бизнес