Мина и вторият вот на недоверие, Борисов може да смени темата на третия

Един от "Атака" подкрепи правителството на Пламен Орешарски, останалите се въздържаха

Премиерът Пламен Орешарски на парламентарната трибуна след гласуването по вота на недоверие

Както се очакваше, управляващите преодоляха успешно и втория за седмица вот на недоверие към кабинета "Орешарски", този път за "провал в областта на регионалната политика". Лидерът на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов обаче обяви вота като "успешен", защото е доказал безспорния факт, че без "Атака” това правителство не може да съществува.

Следвайки тактиката да внасят вот след вот, по план ГЕРБ трябва да внесат в петък третия вот на недоверие. Той трябваше да е за културата и по-точно заради саботаж на музея, известен като българския Лувър, тъй като управляващите не искали "да вържат един трафопост" и да пуснат ток, както разясни преди ден Борисов. В четвъртък обаче той намекна, че може да има промяна. Ще се съобразя с колегите си, тъй като "има много теми, по които правителството заслужава вот на недоверие”, каза той. "Ще изчакаме няколко дни и ще ви кажем”, допълни Борисов пред журналисти.

Вторият вот на недоверие бе отхвърлен с 93 гласа "за", 118 "против" и 20 "въздържал се".

Единствено депутатите от ГЕРБ гласуваха за оставката на правителството, Коалиция за България и ДПС бяха против. Единствената малка изненада беше, че един депутат от "Атака" открито подкрепи кабинета "Орешарски", докато останалите бяха "въздържал се". Преди две седмици Народното събрание отхвърли първия вот на недоверие към кабинета за "провал в областта на инвестиционното проектиране".

"Дори да реализираме всичките си програмни намерения за по-балансирано развитие на регионите, едва ли ще успеем да заличим изцяло различията. Важното е да обърнем тенденциите и да спре раздалечаването между големите центрове и малките населени места", заяви премиерът Пламен Орешарски преди гласуването. Той благодари на всички депутати, които са подкрепили кабинета, и на опозицията за отправените критики, които щял да приеме като сигнал.

Премиерът се подписа на тениска с неговия лик, облечена от привърженика му Хъмфри

Неочакван "подарък" за премиера Пламен Орешарски подготви негов привърженик, с активно съдействие на червени депутати, осигурили му пропуск за парламента. След като БСП, ДПС и "Атака" го спасиха и от втория вот на недоверие към правителството му, министър-председателят даде кратък брифинг в Народното събрание. Той обаче бе ненадейно прекъснат, когато мъж на средна възраст внезапно се провря между репортерите и необезпокояван от служителите на НСО, се появи пред Орешарски. Още

Заседанието на Народното събрание започна със скандал, след като председателят му Михаил Миков даде много кратко време за регистрация на депутатите. Електронната система отчете 152-ма народни представители. Това възмути Бойко Борисов и той напусна пленарната зала. "Това е един шмекер, това не е председател", коментира той в кулоарите и обясни: "Миков даде само 13 секунди за регистрация. За 13 секунди депутатите още не си бяха седнали на местата".

Борисов: "Атака" могат с едно движение да дръпнат подкрепата от управляващите

"Вотът е успешен, защото хората все по-ясно виждат колко е пагубно това правителство", каза бившият премиер след като гласуването приключи и кабинетът "Орешарски" пак оцеля.

"Не може да говорят за конструктивизъм, след като всяко тяхно действие е пагубно и грешно. Безспорен факт е, че без "Атака" това правителство не може да съществува", обясни още той.

"Много са ми интересни от "Атака” като започнат уж да се заяждат с ДПС за някои законопроекти. Те могат с едно движение да прекратят всякакво приемане на закони, да дръпнат подкрепата си от тях", каза Борисов.

Планът "Орешарски" бил "леко художествено епигонство на плана "Сидеров"

"Една година е необходимият период, за да се види какво върши или не върши един кабинет. Няколко месеца, минали в невротична обстановка, не са достатъчни", коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров след гласуването. Според него, политиката на правителството все още не се е развила и в зачатък.

"За едно правителство може да разсъждаваш с аргументи на първата година от неговото управление, а тук имаме три-четири месеца, които минаха под знака на една улична истерия, която не е добра работна атмосфера. Ние ще сме първите, които ще кажем своята критика, ако видим, че правителството се отклонява от добрите неща от плана "Орешарски", каза лидерът на "Атака" и допълни, че този план е "леко художествено епигонство на плана "Сидеров".

В отговор на въпроса кой от депутатите от "Атака" е гласувал против вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, Сидеров обясни, че не е успял да гласува, защото системата не се е включила, но е щял да гласува "въздържал се".

"Не знам кой е гласувал против от групата – или така го е разбирал, или се е объркал нещо. Това не е казарма, всеки си има волята да гласува както реши", каза той.

Орешарски: При таен вот подкрепата щеше да е повече

Вероятно, ако вотът беше таен, гласовете в подкрепа щяха да бъдат повече от тези, които са сега", каза от своя страна премиерът Пламен Орешарски и допълни, че на "този етап" вотовете на недоверие, които ГЕРБ внасят постоянно, не го притесняват особено, защото са несъстоятелни.

"Може би като направим повече грешки, а сигурно грешки ще има – никой не се счита за безгрешен – тогава вотовете ще отнемат повече време, за да се посочват и позитивните неща, които са свършени”, заяви премиерът.

Според депутата от БСП Валери Жаблянов управляващите и ГЕРБ имат принципно различни разбирания за това какво е регионална политика.

"За голяма част от депутатите от ГЕРБ регионалната политика е довършването на една магистрала. Не може регионалната политика да доведе до африкански картини в голяма част от българските села и това е резултат от регионалната политика на предишното управление", каза Жаблянов.

В тази силно политизирана среда, в условия на тотална конфронтация премиерът Орешарски се показа като европейски премиер и мисля, че думите му не бяха израз на поза, а на дълбока убеденост”, коментира председателят на ДПС Лютви Местан.

"Явно е, че срядата ще бъде ден за вотове на недоверие, което е парадокс. Това е анормално, това е категоричното падение на опозицията”, добави Местан. "Най-важният извод е за профила на министър-председателя Орешарски. Той се държа като истински европеец днес – благодари освен за подкрепата на двете парламентарни групи, които отхвърлиха вота на недоверие, благодари и на опозицията за критиките и заяви, че ще се съобрази с опозиционната критика”, посочи Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?