Мина “Ораново” глобена с 20 000 лв. след взрива, погубил двама

Главна инспекция по труда (ГИТ) наложи три глоби по 5000 лева на мина “Ораново” заради нарушения на трудовото законодателство, каза в четвъртък пред журналисти шефът на ГИТ Тотю Младенов. Преди близо две седмици взрив в една от галериите рани тежко четирима миньори, двама от които по-късно починаха от изгарянията, а другите още са в критично състояние.  

Миналия четвъртък мината временно  бе затворена, а след инцидента трудовите инспектори проверяваха цялостната дейност на рудника.

По 1000 лева ще бъдат глобени и главният инженер на рудник "Ораново", началникът и заместник-началникът на участъка, шефът "Вентилация" и началникът на смяната.

Вентилацията в галериите не е отговаряла на правилата за безопасност на труда при добива на въглища, са констатирали инспекторите. Проверката е установила, че с един вентилатор е проветрявано повече от едно работно място.

Неизправности има и в системите за местно проветряване. Не е бил ограничен достъпът на миньорите до непроветряваните галерии, а дейността на

минно-спасителната служба в рудника е била неефективна, сочат резултатите от проверката.     

Миньорите не са получавали заплати за нощен труд, а работодателят не ги е застраховал срещу риск "Трудова  злополука", обясни Младенов. Той допълни, че управителят на мината е наредил служителите да бъдат застраховани още през октомври 2006 г., но по различни причини, включително и заради службата по трудова медицина, това не е станало.

Преди да се направи застраховка службите по трудова медицина трябва да направят оценка на риска, а това е бавна и тромава процедура, коментира социалният министър Емилия Масларова, която обсъди резултатите от проверката с представители на синдикатите и работодателите.

До края на месеца ръководството на мината трябва да изпълни 15-те задължителни за предписания, направени от ГИТ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?