Миналата година у нас е имало 580 горски пожара

Миналата година у нас е имало 580 горски пожара

Щети за стотици хиляди лева остави след себе си пожарът в Пирин. За възстановяването на гората ще са необходими повече от 20 години.

“Една немарливост довежда до разходи от около 850 000 лева на Държавното предприятие, като тук не отчитаме екологичната щета, която е много тежка, тъй като не е малка площта на пожара, това са 800 декара”, посочи каза в събота директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов пред бТВ.

По думите му иглолистните насаждения може да се възстановят, но при широколистните говорим за бавен и труден процес.

Солени глоби за всеки, който пали огън на пасища и ливади предвиждат промени в Закона за опазване на земеделските земи, публикувани за обществено обсъждане.

От 1500 до 6000 лева е санкцията за всеки, който си позволи да запали огън на ливада. Тези, които решат да чистят пасище с техника в пожароопасен сезон без да уведомят областната дирекция "Земеделие" и районната пожарна служба, могат да отнесат глоба между 500 и 5000 лв.

Новите правила се налагат заради щетите нанесени от пожари през изминалата година.

"За миналата година на територията на България има над 580 горски пожара, в които са засегнати около 63 хиляди декара това е страшно много. Основната причина е човешка небрежност – т.е. човешко действие или бездействие”, посочи Зорница Жекова от МЗХ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?