Миналата зима софиянци платили с 9% по-малко за парно

Миналата зима софиянци платили с 9% по-малко за парно

Клиентите на "Топлофикация-София" се платили през миналия отоплителен сезон с 9 на сто по-малко за парно и топла вода, сочат изготвените от топлинния счетоводител "Техем" изравнителни сметки. Основната причина е по-топлата зима, но все пак водещ е начинът на потребление на топлоенергията, отбелязва Милена Стоянова, управител на "Техем".

Ако миналата година средната изравнителна сметка за отопление на имот до 50 кв. м е била 263 лв., сега тя е за 183 лв. За жилища до 70 кв. съответно сумата миналата година е била 421 лв., а сега – 346 лв. За апартаменти над 70 кв. м изравтилентата сметка преди е била 557 лв., а сега – 480 лв., според цитираните данни.

Дружеството вече е предало на клиентите си в обслужваните над 6300 сгради в София изравнителните сметки с реалното потребление за миналия зимен сезон. Над 60 000 абонати на дружеството са отчетени дистанционно само за седем дни. Сметките на над 13 000 от тези клиенти пък вече са предадени на топлофикационното дружество, тъй като сградите им са изцяло оборудвани с радио уреди. Т еса получили към 15 юни 2014 г. информацията за изравнението от "Техем" и 30-дневният срок за корекции е изтекъл.

За всички останали клиенти на дружеството срокът за допълнителен отчет при неосигурен достъп и рекламации е 5 август 2014 г., като след тази дата окончателните им сметки ще бъдат фактурирани от "Топлофикация София".

Всеки от клиентите на "Техем" може да си провери изравнителнат асметка на сайта на дружеството.

То припомня, че от 1 юни са в сила промени в наредбата за топлоснабдяването, които позволяват на клиентите с дистанционно отчитане да плащат всеки месец реалната си консумация, а не по сегашната схема – 11 прогнозни на база предишно потребление сметки и една изравнителна сметка с доплащане или връщане на суми.

Потребителите трябва да бъдат особено внимателни с монтираните водомери в имотите им или липсата на такива, тъй като според новите текстове в Наредбата при липса на индивидуален уред за топла вода клиентите ще заплащат повече, а старите уреди подлежат на задължителна проверка, обръщат внимание още от "Техем".

На база анализирано потребление в 600 сгради в София, резултатите сочат, че отоплителен сезон 2013/2014 е струвал с 9% по-малко на софиянци в сравнение с предходната година. „Безспорно причината за това са и по-високите температури тази зима, но водещ остава начинът на потребление и индивидуалното поведение на всеки един клиент”, заяви

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес