Минеков дава на прокуратурата случая с прокопания тунел до римския стадион в Пловдив

Минеков дава на прокуратурата случая с прокопания тунел до римския стадион в Пловдив

Министерството на културатасъобщи, че ще сезира прокуратурата с резултати от започналата втора подробна проверка на прокопания тунел до римския стадион в Пловдив.

Министърът на културата Велислав Минеков незабавнозапочна административно производство по силата на Закона за културното наследство. То е въз основа на представения на 29 ноември констативен протокол от спешната проверка на комисия с участието на представител на главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", при която е установено прокопаването на тунела.

Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" ще извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има отново представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив.

Втората проверка има за цел да установи какви и колко точно на брой нарушения са направени по Закона за културното наследство и други нормативни актове.

До момента е безспорно, че извършителите на деянието нямат необходимата документация, съгласувана от Министерството на културата, която да им позволи прокопаването на тунел. Освен това на мястото не е имало наблюдаващ археолог, каквото е изискването по Закона за културното наследство, посочват от Министерството на културата.

Отделно е установено, че са застрашени и основите на къщите, в близост до които е копано.

След приключването и на втората проверка до дни, при която ще бъдат описани всички извършени нарушения, Министерството на културата ще сезира Прокуратурата за извършване на процесуално-следствени действия.

Случаят с прокопания тунел на ул. "Княз Александър Първи Батенберг" с номера 5 и 7 стана известен миналата седмица, след като подстъпа към една от засегнатите къщи, се срути.

Проверка на МВР и Министерството на културата установи, че изкопите са стигнали античните зидове на Римския стадион и застрашават наследството на древния Филипопол.

Дейностите не са съгласувани с институциите и общината спря строителните работи.

Изкопните дейности под сградите са от две години, твърдят живеещи на двата адреса. По думите на хората отговорен за прокопаването под сгради паметници на културата е единият от съсобствениците Мирослав Стамов.

Те твърдят, че мъжът под предлог, че правел укрепителни дейности, е изградил тунели и изкопи дълбоки до 10 метра. Съседи се страхуват, че къщата им може да рухне при първия голям дъжд или земетресение, защотоса компрометирани основите на сградата.

Съседи са подавали многократно жалби. Последните са след като подстъпа към една от къщите сее срутил.

При последната си проверка специалисти по строителен контрол и археолози установяват нарушения на обекта - изливане на бетон, подпиране на стени, корекция на нивото на избените помещения, като на места има между 4 и 6 метра изкоп в дълбочина.

Заключението е, че в сградите на номер 5 и номер 7 е разрушен частично паметник на културата и са правени изкопни дейности без наблюдение на археолог, въпреки че оттам минават източната страни със седалките на Античния стадион на Филипопол.

Така се стигна до сезиране на Инспектората към културното министерство и последващите действия от ведомството.

Самият Стамов твърди, че само е укрепвал имотите си и всичко е съгласувано.

"Няма прокопаване. Има английски дворове, които се свлякоха в моя имот... и всъщност това нещо, когато пропадна от дъждовете аз временно направих преместване, за да може да се минава... Аз тръгвам не да руша паметника, ако приемем, че са паметници, а да ги запазвам", заяви Мирослав Стамов.

В понеделник Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезираха и разпореди извършването на проверка във връзка с изкопни работи на територията на недвижима култура ценност на ул. "Княз Александър I" в Пловдив.

В хода на проверката предстои снемане на обяснения, събиране и анализ на всички относими по случая документи и др. Срокът за приключването е едномесечен. Проверката е възложена на отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР - Пловдив.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?