Минеков пита Кошлуков дали ще прекъсва програмата за всички партии

Велислав Минеков, снимка БГНЕС

Директорът на БНТ Емил Кошлуков и Съветът по електронни медии бяха попитани официално от министъра на културата Велислав Минеков за внезапното прекъсване на телевизионните програми, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ.

Минеков изпрати до СЕМ писмо с няколко въпроса. Първият е дали поведението на трите националните телевизии създава прецедент и занапред програмите им ще бъдат прекъсвани за брифинги на всяка една от стоте регистрирани политически формации в България.

Медийният регулатор е питан дали намира това решение на телевизиите за "законно, логично и в обществен интерес". Другият въпрос на Минеков е дали СЕМ намира, че програмата е прекъсната, за да се съобщи нещо на гражданите, което засяга националната сигурност или е имало природно бедствие.

Министърът на културата е задал аналогични въпроси с писмо, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Той е попитан дали занапред ще прекъсва програмата на обществената телевизия, за да излъчва всякакви партийни брифинги и изявления.

Минеков е напомнил на Кошлуков при какви законови основния БНТ е длъжна да прекъсва редовната си програма, както и че брифинг на една от партиите не попада сред тях.

Преди ден служебният министър на културата намекна, че може да поиска оставката на Кошлуков заради прекъсванията на програмата. Той подчерта, че "тези явления" започват да стават систематични.

През 2019 година Светослав Костов бе отстранен от поста генерален директор на БНР след безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт", което съвпаднало с бунта в радиото заради скандала със свалянето от ефир дългогодишната журналистка Силвия Великова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?