Минеков получил покана да е министър и в редовния кабинет, засега отказал

Минеков получил покана да е министър и в редовния кабинет, засега отказал

Служебният министър на културата Велислав Минеков е получил покана от "Има такъв народ" да участва в новото проектоправителство на партията, но поне засега е решил да откаже.

Проф. Минеков каза това в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ1.

"Имаше покана, но не беше направена по най-добрия начин. Освен това някак си тази покана беше в неизвестността- кои ще бъдат, кой ще е премиер. Засега съм отказал. Засега, защото поканата не беше с подробности по отношение на какво, как да се направи, какъв ще бъде кабинетът, какви ще бъдат неговите задачи, изисквания към министерството", каза той в отговор на въпрос.

Минеков добави, че поканата не е била за оттегления първи проектокабинет, а за втория, за който все още се водят консултации и съставът не е публично обявен.

Попитан дали е възможно да да преосмисли решението си и все пак да влезе в редовния кабинет, Минеков отговори: "Ако кажа не - ще успокоя цял набор престъпници, ако кажа да - ще кажат: "аа, този мечтае да бъде министър".

Велислав Минеков обясни, че не се е стигнало до разговор, в който той да поставя условия на "Има такъв народ". "Обаче да ви кажа честно много се уморих. Не знам дали ще повярвате, но аз изморих и министерството, и служителите, и всички, те са в тежко напрежение. Ще се наложи да им давам по 2 или 3 дни отпуска, защото изгарят бушони", сподели служебният министър.

Миналата седмица партия ДБГ, която е част от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" обяви, че иска някои служебни министри да запазят постовете си. Сред изброените беше и Минеков.

"Подкрепяме усилията на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, министъра на правосъдието Янаки Стоилов, министъра на културата проф. Велислав Минеков и министъра на икономиката Кирил Петков по извършване на ревизия на предишната власт и на действията на скандалите, свързани с главния прокурор Иван Гешев. Считаме, че гореизброените служебни министри имат място и в следващо редовно правителство", пишеше в позицията на ДБГ.

Междувременно преди ден Радостин Василев от ИТН обяви, че до края на тази седмица може и да има готов кабинет с нови имена. Партията на Трифонов настоява, ако има правителство с техния мандат, то да е еднопартийно и сами да си изберат състава му. Преговорите, които се водят, са за подкрепа на политики.

В последните дни неофициално се заговори, че новото предложение на ИТН за премиер ще бъде Петър Илиев, който в първоначалния прокетокабинет беше номиниран за министър на правосъдието. Той е специалист по конституционно право и преподавател в Софийския университет. Вероятно ако той е номинацията за премиер, то Радостин Василев ще е кандидатът за министър на правосъдието. Така за спорта трябва да се търси нов човек - например световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова от ИТН, която през април получи и веднага върна втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От партията на Трифонов засега няма никаква информация как ще изглежда новото им правителство, след като първото бе кръстено НДСВ-2 заради присъствието на кадри от бившия царски кабинет начело с Николай Василев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?