Минеков с ултиматум – или обединение, или се отказва от "Отровното трио"

Минеков с ултиматум – или обединение, или се отказва от "Отровното трио"

Скулпторът проф. Велислав Минеков, който е част от "Отровното трио" обяви, че ще се оттегли от активното политическо и гражданско участие, ако извънпарламентарните опозиционни формации не се обединят. Тази седмица той постави срок за оттеглянето си - "в случай, че обединението е невъзможно до 23 декември". Събирането в подобен общ фронт обаче не изглежда възможно, а това означава, че Минеков вероятно ще напусне "Отровното трио".

"Изглежда самоизяждането е по-желано от съединението. Егоизмът, конспирациите и самолюбието остават единствено значими. От Цицерон до Иван Хаджийски ще бъдем обречени на вечното самовато разединение. Изглежда смисълът от протеста е да остане като част от спомените за някакво единство", написа той във Фейсбук в четвъртък.

Той добави, че няма "силите да бъда посредник в нищетата на преклонения разум".

"Бих желал да бъдем Истанбул или Будапеща, но вероятно е да останем същите, от Освобождението до днес. Мълчаливото ни съучастие в делата на една престъпна власт и съвършенството на нашите идейни различия ще оставим като мрачно дарение на поколението след нас. Османското наследство ще пазим тайно в душите ни, ще бъдем революционери при подходящ спасител.С оглед на последните събития. Очаквам ясни съвместни действия срещу превзелата ни шайка и управляващи мутри. Декларация за съдействие за честни избори и ясни, обединени намерения. Впоследствие правителство насочено срещу днешната мафия. Да, нужен е компромис, тежък е, боли. Живеещите в миналото трябва да предпочетат бъдещото. И всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции, трябва да направят болезнения жест за обединение. Алтернатива няма", написа още той.

Няколко думи, не с отчаяние и не с омраза.

Изглежда самоизяждането е по-желано от съединението. Егоизмът,...

Публикувахте от Velislav Minekov в Сряда, 16 декември 2020 г.

По думите му преговорите за обединение са всекидневни, а резултатът е очакван.

"Съединението прави силата" – да бъде прочетено от всички честолюбиви и претенциозни заявители на победата. В случай, че обединението е невъзможно /до 23.12./, възнамерявам да прекратя моето политическо и гражданско съучастие. Каквото можах, направих", завършва Минеков.

Не за първи път скулпторът взима решение да прекрати своето "съучастие" в политиката. През 2014 година той напусна тогавашния "Реформаторски блок". Това стана часове, след като дясното обединение се договори с ГЕРБ да управляват заедно. "Възнамерявам да прекратя своето кратко, безплодно и неуспешно политическо съпричастие", написа преди 6 години Минеков.

Възможно ли е обединение?

Обединението между извънпaрламентарните формации, за което говори Минеков, изглежда невъзможно. Публично от Триото дълго говориха за нуждата от общ фронт срещу ГЕРБ, който да включва "Изправи се.БГ",  "Демократична България" и партията на шоумена Слави Трифонов.

В края на ноември Трифонов обяви, че формацията му "Има такъв народ" ще се явява самостоятелно на изборите, като с това стана ясно, че широка коалиция няма как да има. 

Сегашният ултиматум на Минеков идва малко след като се разбра, че "Отровното трио" ще се яви на изборите в коалиция с платформата на бившия омбудсман и ексдепутат от БСП Мая Манолова "Изправи се. БГ". Тази седмица пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че е предложил на триото – Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, да се явят в листата на обединението.

"Ние сме отворени към граждански формации, за да разширим подкрепата си, канили сме и "Отровното трио" в това число, но като цяло не предвиждаме никакви други обединения с други партийни коалиции", каза той.

Арман Бабикян обаче отрече да е имало подобна покана към тях от страна на "Демократична България" : "Ако трябва много възпитано да го кажа – тази информация е силно преувеличена. В друг случай, след изборите, може би бих казал друго. И ако не бих доставил радост на Борисов, най-вероятно щях да кажа точно за какво става въпрос", каза той в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" в четвъртък.

За евентуална широка коалиция срещу ГЕРБ се говори от месеци, вероятно защото антикорупционните протести срещу правителството и главния прокурор обединиха привърженици на партии от различни краища на политическия спектър, някои от които доста несъвместими. В края на октомври "Отровното трио" покани Манолова, "Демократична България" и партията на Слави Трифонов да обсъдят създаването мрежа и работни механизми за гарантиране на честни избори. "Демократична България" не изпрати свои представители на срещата, но останалите се договориха. Събитието бе изтълкувано като полагане на основите за бъдеща коалиция. Тогава "Отровното трио" и Манолова отрекоха това да е вярно.

"Демократична България" се дистанцира от процеса по договаряне на взаимодействие за честни избори, но през октомври съпредседателят Христо Иванов обяви онлайн мерките срещу изборни манипулации. Поясни, че целта е да се избегне "всякакъв съпътстващ политически "шум" около "призивите за координиране между различни заинтересовани страни на усилията за гарантиране на честността на изборния процес".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?