Минеков смята Кошлуков за свързано лице по санкциите "Магнитски"

Шефът на БНТ обяви, че ще съди министъра

Минеков смята Кошлуков за свързано лице по санкциите "Магнитски"

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков трябва да е свързано лице със санкционираните по закона "Магнитски". Това обяви във вторник министърът на културата Велислав Минеков. През миналата седмица финансовото министерство на САЩ санкционира Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, а в т.нар. "черен списък" попаднаха 64 свързани фирми и лица.

"Има още една фирма, която трябва да има рестрикции, и в нея съучаства Емил Кошлуков. Той е в ръководството, мисля, става въпрос за "Ноу фрейм медия България", каза Минеков. И добави - "надявам се Емил Кошлуков да ми разкаже за ТВ7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски. Искам да знам какво прави името му тук".

Кошлуков бе изпълнителен директор на ТВ7, водеше и свое седмично предаване в медиата. Телевизията стана известна в публичното пространство, че бе издържана от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, а съдържанието на медиата бе в пълен синхрон с изданията на Пеевски.

"Ноу фрейм медия България" е компанията, която стоеше зад партията на Николай Бареков "България без цензура".Тя бе създадена през юли 2013 г. и в началото Кошлуков бе в управата на фирмата. От 1 юли 2014 г. едноличен собственик става Николай Бареков, а в момента е Иван Иванов.

Според Търговския регистър в момента Кошлуков няма нищо общо с "Ноу фрейм медия България", а не е известно санкциите по Закона "Магнитски" да се налагат със задна дата.

Минеков обаче е на мнение, че Кошлуков трябва да бъде подложен на същите мерки, като останалите свързани с фирмите на Божков и Пеевски. "Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Тук не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия, извършени лично от директора на националната телевизия", каза министърът на културата и добави, че ще предостави документите на ДАНС.

Минеков добави, че директорът на БНТ е бил част от екипа на телевизия "Алфа" на партия "Атака". Тази подробност отсъствала от биографията на Кошлуков, която е публикувана в сайта на националната телевизия.

"Аз искам да знам от СЕМ подробности по отношение на присъствието на Кошлуков като директор в "Алфа". Искам да знам също подробности, които да бъдат подкрепени със справка на НАП и НОИ, за да се уверим, че е бил наистина такъв", каза още служебният културен министър.

Часове след изказването на Минеков, Емил Кошлуков реагира във фейсбук. "Във връзка с разпространените неверни твърдения от г-н Минеков на пресконференция днес, заявявам категорично, че тези твърдения са откровени лъжи и клевети. Ще предприема всички законови действия, свързани с ангажиране на неговата отговорност за публичното разпространение на клеветнически изявления, включително и по съдебен път", написа той.

По-рано УС на БНТ съобщи, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода. Конкретно се посочва, че ще бъдат сезирани ЕК чрез заместник-председателя на ЕК г-жа Вера Йоурова и Комисаря по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция "Образование и култура". И още СБЖ, Фрийдъм Хаус, "Репотери без граници", както и други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите.

В позицията на телевизията се посочва, че през последните дни Българската национална телевизия е подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. "Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници", добавят от БНТ.

"Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков", пише още в позицията..

Добавя се, че в официално писмо от министерството е поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. "Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни", пише БНТ и посочва, че журналистите в телевизията са притеснени за работните си места.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?