Мингова: Не бива да се отричат досегашните действия за спасяване на медиците в Либия

Мингова: Не бива да се отричат досегашните действия за спасяване на медиците в Либия

Не трябва да се правят отрицателни оценки и да се отхвърлят досегашните действия на държавата и институциите за спасяване на медиците ни в Либия, заяви в неделя председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова по повод думите на президента Първанов, че след потвърждаването на смъртните присъди всичко започва отначало.

Тя уточни, че предприетите през последните години ходове са били съгласувани с доста международни институции и формации и нищо не е направено самоцелно, под натиск или лекомислено. Ако продължаваме само да отчитаме грешки, отново няма да намерим верният тон и подход, каза Мингова по време на посещението си в Плевен.

В същото време стана известно, че роднини на осъдените в Либия са получили разрешение за свиждане и ще ги посетят в затвора “Джудейда”. Те ще отпътуват за Джамахирията на 9 януари.

На 19 декември Наказателният съд в Триполи потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, въпреки натиска от страна на ЕС и САЩ и усилията на българското държавно ръководство за затопляне на отношенията с полк. Мумамар Кадафи и режима му.

Струва ми се, че сега натискът трябва да бъде засилен и заради европейското членство, защото единната европейска позиция би дала напредък на политическото решаване на въпроса, заяви Мингова. Тя обясни, че сега България ще се опита чрез своите евродепутати да наложи приемането на резолюция в Европейския парламент, която би била ясен сигнал за задействане на европейския обществен натиск, който трябва да тече паралелно с търсенето на юридическия изход на казуса. По думите на Мингова трябва да се засилят паралелно юридическият и политическият натиск за благоприятното решаване на казуса с медицинските сестри.

Експертите по международно право е нужно да се произнесат дали да се предприемат стъпки за пренасяне на процеса от Триполи в друга държава, допълни тя.

Преди ден президентът Георги Първанов заяви, че не изключва нито една форма на действие в бъдеща стратегия по съдебното дело срещу българските медицински сестри в Либия.

В бъдещата стратегия трябва да се съчетаят международните и националните, както и политическите и дипломатическите действия, каза  Първанов и допълни,че са важни всички международни кампании и двустранният диалог. По думите му каузата е много сериозна и никой не би трябвало да си прави PR – политика.

Самият Първанов заяви след спечелване на втория си президентски мандат на 29 октомври м.г., че откакто се е намесил активно в решаването на проблема с българските медици в Либия, е бил установен диалог на високо държавно равнище, което радикално променило атмосферата и се постигнала невиждана интернационализация на проблема. “Твърдя, че сме по-близко от всякога до успешен изход”, прогнозира тогава Първанов.

“Бостън глауб”: Администрацията на Буш да окаже натиск

В последния си брой американският в. “Бостън глоуб” настоява в редакционна статия администрацията на президента Буш да окаже натиск за освобождаване на шестимата медици в Либия, осъдени на смърт по “измислени обвинения”.

Изданието припомня, че петте български и палестинският лекар са от осем години в затвора, като през това време либийският лидер Муамар Кадафи реши да се откаже от производството на ядрени оръжия и да изплати компенсации на жертвите на либийския атентат срещу пътнически самолет над Локърби, Шотландия, което доведе да подновяване на дипломатическите връзки със САЩ. Сега администрацията на Буш трябва тихо да използва влиянието си над Триполи, за да убеди властите да освободят петте български медицински сестри и палестинския лекар възможно най-бързо, пише “Бостън глоуб”.

Вестникът припомня, че медиците са направили самопризнания след мъчения и че експертизата на световни учени в областта на СПИН доказва тяхната невинност по обвиненията по умишлено заразяване с вируса на СПИН на близо 400 либийски деца.

През 2005 г.  Либия, България, САЩ и ЕС създадоха международен фонд, който да плаща за медицинските грижи и другите разходи на заразените деца, както и за по-добра екипировка на болницата в Бенгази. Въпреки необходимостта от допълнителна финансова подкрепа за фонда, родителите на децата поискаха по-големи компенсации - по 10 млн. долара, подобни на тези, които Либия се съгласи да изплати на всяко от семействата на 270 жертви от атентата над Локърби. Според либийския закон, компенсацията за жертвите може да доведе до освобождаване на обвинените, но България отказа, не на последно място, защото това би означавало признаване на вина.

Когато новата присъда беше обявена миналия месец, държавният секретар Кондолиза Райс заяви: "Тези хора заслужават да си отидат у дома и ние сме много разочаровани от изхода и от присъдите". Държавният департамент трябва да заяви категорично на Кадафи, че наистина нормалните отношения със САЩ ще бъдат възможни само, след като шестимата бъдат освободени. Необходима е дипломатическа акция, която не само да преобърне тази пародия на правосъдие, но и да премахне опасността, която случаят представлява за здравните работници, които искат да работят в чужди страни, които имат нужда от уменията им. Не трябва да се позволява вземането на изкупителни жертви от Либия да утежнява още повече ужаса, вече причинен от болестта СПИН, пише “Бостън глоуб”.

Споделяне

Още от България