Мини “Бобовдол” ще се ликвидират след 2014 г.

Мини “Бобовдол” ще се ликвидират след 2014 г.

До 2014 г. е гарантиран въгледобивът в мини “Бобовдол”, но след това те ще се ликвидират. Това заяви Владимир Старирадев, директор на дирекция “Европейска интеграция” в енергийното министерство. Във вторник енергийният министър Мирослав Севлиевски и част от екипа му представиха параметрите в областта на енергетиката, заложени в договора с Европейския съюз, който България ще подпише на 25 април.

В контракта са заложени гаранции, че страната ни ще произвежда електроенергия от местни въглища в размер до 15 процента от общото годишно първично електропотребление до 2014 г. Това касае основно мини “Бобовдол”, чиито въглища са некачествени и доста скъпи заради подземния добив, обясни Старирадев.

В момента около 40 % от енергопроизводството у нас е от местни въглища, сочи статистиката на министерството. От 1 януари 2007 г. 15% от него ще бъдат гарантирани, че ще се изкупуват от НЕК, макар и на по-високи цени, до 2014-та. Тук се включва и производството на ТЕЦ “Бобовдол”. Гарантираният процент производство на ток от местни въглища ще дава предимство на електроцентралата при диспечирането на произведения от нея ток.

Акциз в размер на 50 евроцента/мегаватчас върху електроенергията за битови нужди ще плащат потребителите от 1 януари 2010 г. За тока за промишлени нужди косвеният данък ще е 25 евроцента за мегаватчас. Това са с 1/2 по-ниски ставки от приетите за Европейския съюз, обясни Старирадев.

До 1 януари 2010 г. няма да има акциз върху въглищата и кокса, използвани в производството на  топлофикациите. Година по-рано изтича гратисът за налога върху този вид горива, използвани за цели, различни от централното отопление. За въглищата и кокса ще се плаща акциз в размер на 7.5 евроцента на гигаджаул за бизнеса и 15 евроцента за гигаджаул за бита.

Размерът на новите акцизи е пренебрежимо малък и няма да се отрази чувствително върху крайните цени на тока и парното, прогнозира Старирадев.

В топлоцентралите в Маришкия басейн и без това тече модернизация на производството, която ще приключи до 2010 г. най-късно предвид забавянето на някои от проектите.

След 2014 г. мини “Бобовдол” ще трябва да преустановят работа, защото на практика излизат на конкурентния пазар, където нямат шанс да оцелеят със скъпата си продукция, коментира Старирадев. Така или иначе обаче там залежите са на изчерпване, дори не е сигурно, че ще имат капацитет да добиват гориво и в договорения период, допълни той.

Спирането на работата на въгледобивното дружество е свързано и с екоизискванията към ТЕЦ “Бобовдол” в периода 2007-2014 г. да инвестира в сероочистващи инсталации, за да се спазват пределно допустимите вредни емисии. Това обаче са скъпи вложения, които могат да се направят чрез подмяна на горивните инсталации от въглищни на газови, което има екологичен ефект и осигурява доста по-евтина енергия.

С договора за присъединяването на България към Европейския съюз на практика са защитени интересите на миньорите, за което претендират техните синдикати и заплашват с протест на 8 април, коментира енергийният министър Мирослав Севлиевски. Той допълни, че е готов да препоръча на Агенцията за приватизация да преговоря с кандидат-купувачите, които евентуално ще проявят интерес към ТЕЦ “Бобовдол”, за осигуряване на количества местни въглища за работата на два от блоковете в дружеството.

Исканията на Федерацията на независимите синдикати на миньорите бяха да се гарантират доставки за производството поне на блок и половина при заложено в регулаторната рамка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обезпечаване на работата на един блок с твърдо гориво от западна България.

Проблем на Агенцията за приватизация е да намери купувач, който да се съгласи да направи екоинвестициите в ТЕЦ “Бобовдол” до 2014 г., коментира Севлиевски и заяви, че процедурата няма да се прекрати. Пак по повод предложението на миньорските профсъюзи за съвместна приватизация и на ТЕЦ “Бобовдол”, и на едноименната мина, енергийният министър каза, че подчиненото му ведомство е имало готовността да се обяви такава процедура. Агенцията за приватизация обаче реши през май 2004 г. да продаде с конкурс ТЕЦ-Варна, “Топлофикация-Русе” и топлоцентралата в Бобовдол в паралелно провеждащи се процедури с опция за участие и в трите едновременно.

Купувачите на топлоцентралите в Русе и във Варна също ще са длъжни да направят екоинвестиции в производството си в периода от 2008-2014 г. за дружеството в крайморския град и за времето от 2008 до 2011 г. за ТЕЦ-а край Дунав, ако искат да не бъде спряно производството им.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?