"Мини Марица Изток" обяви, че купува имоти за разширяването си само доброволно

"Мини Марица Изток" обяви, че купува имоти за разширяването си само доброволно

От държавната компания "Мини Марица Изток" заявиха, че купуват къщи и дворни места от селата Бели Брег и Трояново за нуждите на разширяването на добива си само на доброволен принцип и не се предвижда принудително отчуждаване на частни имоти. Реакцията на дружеството в четвъртък дойде, след като предишния ден националният омбудсман Мая Манолова обяви, че ще настоява да бъдат защитени правата на жителите на двете радневски села, които ѝ се оплакали, че от мините принудително ги изселвали от домовете им или ги купували на по-ниски от пазарните им цени.

В отговор от въгледобивното предприятие заявиха, че двете села подадат в границите на концесионната площ, за която имат разрешително за добив, и разкриването на нови площи е свързано с изземането на територии от селата. Според производствената дейност на дружеството достигането на изкопните работи до 500-метровата хигиенна зона на село Бели бряг се очаква след 2023 година, а за село Трояново – около 2035 г. Дружеството дори посочва, че селата трябва да бъдат изцяло преселени и такива обсъждания в селата са правени още през 2008 г. Извършено е и социологическо проучване на нагласите в Бели Брег и Трояново, които сочат, че живеещите там са наясно с очакващото ги и искат справедливо овъзмездяване. Разговорите по изкупуването на имотите продължават и за 2017 г. дружеството си е планирало финансов ресурс за целта.

Към всеки случай се подхожда индивидуално след преговори със собствениците и след оценка на имотите от независим лицензиран оценител, посочиха от Мини "Марица Изток".

Дружеството допълва, че от 2008 г. досега е изкупила в село Трояново 167 жилищни имоти за общо 3 185 225 лв, а в Бели брег - 147 жилищни имоти за 2 937 112 лв. Засега в село Трояново изкупуването на имоти е спряно, тъй като там изкопните работи по-късно ще "захапят" селото. В Бели брег остава да бъдат купени още 39 броя дворни места със сгради и 17 терена без сгради, които са частна собственост и 14 жилищни имоти общински и собственост на кооперации.

Държавната компания уточнява, че изкупуването на имотите става по тежка административна процедура, включваща огледи, оценки, преговори със собствениците и изповядване на сделката пред нотариус.

Споделяне

Още от Бизнес