"Мини Марица Изток" плаши със стачка, ако не поскъпнат въглищата

"Мини Марица Изток" плаши със стачка, ако не поскъпнат въглищата

Работниците в държавните "Мини Марица Изток" заплашват със стачка, ако управляващите не вземат решение за увеличение на цената на добиваните в предприятието въглища до "реалната им цена". В декларация на синдикатите във въгледобивното дружество до премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се иска от управляващите незабавно да предприемат мерки за финансово стабилизиране на дружеството.

 

Миньорите се оплакват от все по-тежкото финансово състояние на дружеството, което се задълбочава и от продължаващото неразплащане между НЕК и електропроизводителите в комплекса "Марица-изток". Така "потокът на финансови средства към дружеството, може да се каже, е никакъв", се посочва в декларацията.

 

Според синдикатите липсата на средства за резервни части, технологично оборудване и обслужване, за лични предпазни средства и на инвестиции за развитие на задължителните минни дейности ще доведе в най-скоро време до невъзможност за осигуряване на въглища за електроцентралите. Те допълват още, че само осигуряването на средства за работни заплати не гарантира сигурността на трудовата заетост, а още по-малко здравословните и безопасни условия за труд на работните места на миньорите.

 

В декларацията се посочва, че в резултат на тези обстоятелства вече не се плащат и пълните дължими трудови възнаграждения. Затова те настояват да се увеличат цените на въглищата, или ще предприемат всички законови действия за защита на своите интереси.

 

Последното поскъпване на въглищата от "Мини Марица Изток" влезе в сила от 1 септември по решение на министър Драгомир Стойнев. Тогава цената бе вдигната с 5 на сто след като в началото на август миньори заплащиха с национална стачка заради намаления им добив от ниското вътрешно потребление на ток и спрелия износ на електроенергията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес