"Мини Марица Изток" спира предупредително работата за час

Снимка: БГНЕС

За един час ще бъде спряна на 10 януари работата в рудници "Трояново 1", "Трояново север", "Трояново 3" и в Централно управление на Мини "Марица - Изток" като предупреждение за ефективните стачни действия, които синдикатите в предприятието ще предприемат на 14 януари. Това от  КНСБ и КТ "Подкрепа" в понеделник. Междувременно пък ръководството на компанията внесе в старозагорския окръжен съд иск за обявяване на протеста за незаконен.

В утрешната предупредителна стачка от 8 до 9 часа ще се включат всички работници и служители, които са на смяна по това време.

Синдикалният протест е срещу това, че управата на дружеството не спазва споразумение от юли 2011 г., в което е договорено относителният дял на персоналните разходи в дружеството, да бъде запазен спрямо приходите за 2011 г. Тоест при по-високо производство, да има и по-високи производствени разходи, допълват от синдикатите.

Според премиера Бойко Борисов, енергийния министър Трайчо Трайков и ръководството на държавните мини няма причини за претенции за пари в дружеството, където средната заплата е 1500 лв.

Управата на въгледобивното предприятие е внесла в Окръжен съд-Стара Загора иск за обявяване за незаконна стачката на работниците и служителите на дружеството.

Делото трябва да се разгледа в седемдневен срок в открито заседание в присъствие на прокурор, като всяка от засегнатите страни ще има възможност да защити своята теза, съобщиха от държавната компания. Това обаче не спира насрочената за 14 януари ефективна стачка.

Противоречиви са твърденията на двете страни за воденето на диалог за предотвратяване на протеста. Според КТ "Подкрепа" представители на синдикатите са поискали в понеделник да има преговори с работодателите, но това им било отказано. От своя страна ръководството на дружеството твърди, че полага усилия "в посока активен диалог".

От там твърдят, че са поканили за вторник профсъюзите за преговори и отново ще поискат съгласието им за водене на преговори пред Националния институт за помирение и арбитраж, след като в края на миналата седмица те писмено отказали да влязат в процедура за доброволен арбитраж и помирение.

"Декларираната от страна на представителите на работниците и служителите готовност за преговори на практика не се осъществява, като отхвърлят едностранно всички предоставени им от ръководството възможности", допълва се в съобщението на "Мини Марица Изток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес