След частично преброяване на гласовете

Минимална преднина за Иван Портних на кметските избори във Варна

Отново изключително ниска избирателна активност – 26 на сто

Христо Бозов и Иван Портних

При обработени 40 процента от протоколите на секционните на балотажа на кметската надпревара  във Варна с минимална преднина води кандидатът на ГЕРБ Иван Портних, съобщи Кристиян Богоев от Общинската избирателна комисия около 22.45 ч. в неделя.

На този етап от преброяването Портних получава около 51,8 на сто от гласовете. Опонентът му -независимият Христо Бозов, подкрепен от БСП и още 16 партии, е получава доверието на 48,2 процента от гласувалите в тези секции.

По-рано първите предварителни данни от екзитпол показваха, че двамата кандидати имат изключително близки резултати, което прави крайният изход от изборите непредсказуем.

По данни от екзитпол на агенция „Сова Харис” за кандидата на ГЕРБ Иван Портних са гласували 50,3 на сто от избирателите, а за опонента му Христо Бозов, подкрепен от БСП и още 16 партии – 49,7%.

Според директора на социологическата агенция Васил Тончев не е изключено и кандидатите да поискат ръчно преброяване на бюлетините.

"Най-вероятно утре сутринта ще са готови крайните резултати на базата на преброяването. Ние ще дадем данни за наше паралелно преброяване, но то също е извадка и, ако разликата е толкова малка, не бихме могли да се ангажираме с абсолютна сигурност кой е победителят", каза Васил Тончев, цитиран от БГНЕС.

И на втория тур избирателната активност остана крайно ниска, макар и тази неделя пред урните да са се явили малко повече хора. Както съобщи заместник– председателят на Общинската избирателна комисия Криситян Богоев, избирателната активност е 26,08%.

На първия тур избирателната активност бе 25.68% или - почти два пъти по-ниска от редовните местни избори през есента на 2011 г.

Кристиян Богоев съобщи, че са подадени доста сигнали за нередности, като полицията работи по някой от тях. Засега обаче липсвали фрапантни нарушения, които биха могли да окажат влияние на изборния резултат.

През деня от щаба на Христо Бозов подадоха жалба до Окръжната прокуратура, Общинската и Централната избирателна комисия за предпоставка за манипулиране на вота във Варна. Задържаният в събота от полицията и освободен в изборния ден Янко Станев е бил забелязан около 17 часа в ромския квартал Максуда сред голяма група роми „Считаме, че това е предпоставка за манипулиране на вота и нарушаване на Изборния кодекс. Молим незабавно да предприемете необходимите действия за проверка на случая и предотвратяване на нарушения от този тип”, се казва в жалбата.

От ГЕРБ Варна пък съобщиха, че списък със седем автомобила, извозващи избиратели от и към секции 370 и 450 на територията на Каменар, са описани в сигнал до Общинската избирателна комисия. Шест от автомобилите са с варненска регистрация, а един – с добричка. В сигнала са описани и регистрационните номера на колите.

Споделяне

Още по темата

Още от България